БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Търговско-промишлена палата - Стара Загора
създаде Център по енергийна ефективност

В началото на юни към Търговско-промишлена палата - Стара Загора беше създаден Център по енергийна ефективност (ЦЕЕ). Възникването му е провокирано от потребността от информация и консултации в тази област.

С дейността си Центърът ще подпомага малките и средните предприятия за повишаване на тяхната конкурентоспособност като им съдейства за прилагане на най-добрите критерии и на стандартите, свързани с енергийната ефективност. В същото време, дейността му е насочена към по-големите предприятия и към битовите потребители. Центърът ще предлага консултации, подготвяне на проекти и анализи.

Обсъжда се вариант за въвеждане на данъчни облекчения, които се изразяват в намаляване или премахване за определено време на данъка върху недвижимите имоти, ако в помещенията бъдат направени инвестиции за повишаване на енергийната ефективност. Центърът ще работи като подготвя проекти, свързани с енергоспестяващи решения в жилища и офиси. В обществения сектор ще съдейства чрез консултации за прилагане на задължителни нормативни изисквания към публични и административни сгради, детски и учебни заведения и др. Помощта, която ЦЕЕ ще оказва на производствени предприятия, цехове и складови площи, ще се изразява в оптимизиране на отоплителни и горивни системи; изолации; търсене на алтернативни източници за енергия; внедряване на отпадни материали в затворен цикъл на производство; собствено производство на технологична пара и на електроенергия и др.

Освен тези дейности ЦЕЕ ще кандидатства със свои проекти и ще съдейства на малките и средните предприятия в усвояването на средства, отпускани безвъзмездно от европейски програми и външни донори и от учредяващия се през т.г. Фонд за енергийна ефективност. Центърът в Стара Загора вече работи в тясно сътрудничество с държавната Агенция за енергийна ефективност, добави г-н Стоилов.

Създаването на този център е от голямо значение и ще разчитаме изцяло на него в тази област, заяви заместник-областният управител на Стара Загора Данчо Данев. Държавната политика следва няколко цели в тази сфера - да се намали вноса на горива, да се повиши екологичния ефект, като се използват възобновяеми енергийни източници, добави той. Данчо Данев каза, че се планира по планинските била да бъдат монтират ветрогенератори, които произвеждат евтина и екосъобразна енергия.

В своята работа Центърът по енергийна ефективност ползва водещия световен опит тази област. Новият Център към ТПП - Стара Загора ще обедини усилията и опита на специалисти, организации, фирми и консултанти, работещи по проблемите на енергийната ефективност. Предстои създаването на информационна база данни за нормативни документи, експерти в областта и източници за финансиране на проекти, която непрекъснато ще бъде актуализирана. До края на годината Палатата ще отговаря на въпроси, свързани с това, каква инвестиция трябва да бъде направена в жилище, или офис, за да се спести енергия.