Ямболска ТПП приключи първия етап от  изпълнението на евро проект 
„Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“

Ямболската търговско-промишлена палата приключи първия етап от  изпълнението на евро проект „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“, мярка 111  по Програма за развитие на селските райони на Република България 2007-2013 г.

Общата цел на одобрения проект е развитие на конкурентоспособност и насърчаване на иновациите в земеделските стопанства в Ямболска област и страната, чрез повишаване на знанията и подобряване на уменията, свързани с осигуряване на адекватно равнище на техническите и икономически знания на земеделските стопани. Обученията имат за задача да насърчат земеделските стопани да инвестират в човешкия потенциал, да се утвърди европейската практика на учене през целия живот с постигане на по-високо ниво на работната сила и професионална реализация през целия активен живот.

В продължение на 2 месеца, в рамките на 150 учебни часа,  първата група от 16 млади фермери и земеделски производители,  които изпълняват свои одобрени проекти по ПРСР 2007-2013 г., по специалността „зеленчукопроизводство“ се обучаваха в Професионално учебния център на Палатата, положиха успешно изпит и получиха евро сертификати. Търговската палата в Ямбол е единствената организация с регистрация в Ямболска област, която подписа договор през м. декември 2010 г. с Държавен фонд „Земеделие“ за провеждане на задължителните обучения на младите фермери, бенефициенти на ПРСР.

Чрез Центъра за професионално обучение на ЯТПП земеделските производители се обучават по програми, разработени от аграрни специалисти и одобрени от Националната агенция за професионално образование и обучение. Занятията се провеждат в зали със съвременна мултимедийна техника и специализирани кабинети за провеждане на практически занятия.

В програмата на обучението са включени разнообразни теми, свързани с управление на собствен бизнес, бизнес планиране, използване на компютърна и комуникационна техника по специалността, работа със специализирани сайтове в интернет, свързани с информиране и консултиране в областта на земеделието, базово обучение по подготовка и управление на проекти по европейски програми за развитие на селското стопанство. В тематиката на обучението са включени и задължително изискваните теми от фонд „Земеделие“, свързани с екологията в земеделието и опазването на почвата и водите.

С тези проекти ЯТПП ще обезпечи възможност да получат обучение всички кандидати от Ямболски регион и съседните области през следващия период от две години – до края на 2013 година. Тези обучения и информационни дейности се очаква да бъдат задължителни за всички фермери и земеделски производители, които получават субсидии и плащания по европейските програми и фондове в земеделието, а също и условие, за да могат да се получат тези плащания и субсидии.

Информация за включване в обучението - на тел.: 046  662939, 046  665011, E-mail: ycci@bsbg.net


 

Back   HOME

30 март 2011 г.