Прилагане на подхода "ЛИДЕР" в областта на развитието на селските райони

В офиса на „ENTERPRISE EUROPE NETWORK” – Ямбол, функциониращ по проект на Ямболската търговско-промишлена палата, е получен специализираният доклад на Европейската сметна палата, озаглавен „Прилагане на подхода „ЛИДЕР” в областта на развитието на селските райони“.

Докладът обхваща ревизия и одит на прилагането на подхода и изпълнението на Стратегиите за местно развитие за периода на последните 10 години. Този доклад предизвиква особено силен интерес в средите, които пряко са заинтересовани от прилагането на подхода, които изпълняват и реализират стратегии за местно развитие в страните от Европейския съюз и България, а също  и бенефициентите, които изпълняват или им предстои да изпълняват проекти по тази европейска програма. В доклада, който съдържа над 100 страници констатации, сбито в експертен формат са представени чрез текст и графики резултатите от последните 10 години в прилагането на подхода „ЛИДЕР”, реализацията на  стратегиите за местно развитие (СМР) и работата на местните инициативни групи (МИГ). Докладът представлява особен интерес за МИГ в България, които през настоящата година успешно изпълняват проекти за подготовка  и стартират изпълнение на стратегии за местно развитие. Предстои от началото на тази година стартирането на процедурата по публикуване на обяви и покани за представяне на проекти по одобрените СМР и МИГ в България.  В този смисъл е особено полезно познаването на констатациите на Европейската сметна палата по няколко причини.

Първо: Голяма е вероятността българските МИГ да допуснат същите слабости и грешки, които са допуснати през изминалите 15 години при реализацията на „ЛИДЕР I”,  „ЛИДЕР II”  и „ЛИДЕР +” в страните от ЕС-15.

На второ място – логично е одитиращите органи да се насочат към проверка за повторение на допуснатите слабости в новите страни, прилагащи за първи път подхода „ЛИДЕР” чрез СМР и МИГ.

И на трето място – все още не е сигурно дали органите, организациите, партньорите, изпълнителите  и персоналните участници в тях, свързани с подготовката и реализацията на процедурите, са осъзнали огромната ангажираност и отговорност, която се стоварва персонално на плещите им с поемането на този важен обществен ангажимент – децентрализирано управление на европейски фондове.

Коментар на доклада на Европейската сметна палата от Стойчо Стойчев – председател на Ямболската търговско-промишлена палата, може да се прочете на сайта на Ямболската палата www.yambiz.com

 

Back   HOME

12 януари 2011 г.