Възможности за финансиране на проекти в областта на енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ЕЕ и ВЕИ)

На 10 март 2011 г. в Стара Загора експерти представиха възможности за финансиране на проекти в областта на енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ЕЕ и ВЕИ). Форумът се организира от Tърговско-промишлена палата – Стара Загора и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, в партньорство с ЕнКон Сървисис, официален консултант по кредитни линии на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за ЕЕ и ВЕИ. Форум на тема „Възможности за финансиране на проекти в областта на енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници“ се осъществи с подкрепата на Областна администрация Стара Загора, Агенцията за енергийна ефективност и Фонд Енергийна ефективност.

Около 600 жилищни сгради ще могат да въведат мерки за повишаване на енергийната ефективност чрез средства по оперативна програма „Регионално развитие“. Безвъзмездната финансова помощ е за близо 63 млн. лв., съобщи Румяна Грозева - изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора.

По този начин ще бъде надградена демонстрационната програма за обновяване на жилища на Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Условията за кандидатстване ще станат ясни до юни.

Румяна Грозева представи по време на форума ОП „Регионално развитие“ и възможностите, които дава за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност.

Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Олег Стоилов презентира мерките по ОП „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони, насочени към финансиране на проекти по ЕЕ и ВЕИ.

По грантова схема „Въвеждане на енергоспестяващи технологии в предприятията“, могат да кандидатстват малки, средни и големи предприятия. Общият размер на схемата е 211 млн. лв. Максималният процент на гранта е от 30 до 50%. Схемата трябва да бъде отворена през второто 3-месечие на 2011 г.

През същия период трябва да заработи и грантовата схема „Въвеждане на ВЕИ в предприятията“. Нейният бюджет е 191 млн. лв. Произведената енергия от алтернативни източници на енергия трябва да бъде изцяло за нуждите на дружеството и с нея не може да се търгува, уточни Олег Стоилов.

Той представи и новата схема по ОП „Конкурентоспособност“ в подкрепа на енергийната ефективност.

В рамките на форума, който се проведе в Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора, се състоя изложба на технологии, материали и услуги в сектора. В нея се представиха Център за изпитване и европейска сертификация, Верея Пласт, SUNSISTEM, Чахов, Болид и др.


 

Back   HOME

10 март 2011 г.