Новини от ТПК-Пловдив

Усвояването на методите, формите и средствата за осъществяване на дейността по безопасност и здраве при монтаж, експлоатация и демонтаж на скеле бе обсъдено на кръгла маса в Пловдив, организирана от Камарата на строителите в България - Областно представителство Пловдив и Търговско-промишлена камара - Пловдив.

Разисквани бяха също законови и подзаконови нормативни изисквания за безопасен и здравословен труд при работа със скеле и свързаните с тях допустими условия по разрешено натоварване. Специеално внимание бе отделено на рисковете от злополука при работа по издигане, демонтаж и експлоатация.

В дискусията взеха участие членове на Областния съвет по условия на труд - Пловдив, Дирекция „Инспекция по труда Пловдив“, членове на Камарата на строителите в България - Пловдив, представители на Търговско-промишлена камара Пловдив и на КТ „Подкрепа”, производители и вносители на скелета, НЦПО в системата на БТПП - клон Пловдив, строителни предприемачи и други.

След обсъжданията, предложенията, съображенията и оценките участниците в дискусията възложиха на НЦПО в системата на БТПП - клон Пловдив да изготви подробна учебна програма и от началото на 2012 г. да стартира обучителни курсове за длъжностните лица, които ръководят и управляват трудовите процеси в отрасъл строителство; определени са от работодателя да извършват монтаж и демонтаж •на скелето, както и да работят на скеле.

 

 


30 ноември 2011 г.