Новини от Хасковска ТПП

В офиса на Одринската търговско-промишлена палата се проведе втора работна среща по проект „Регионален българо-турски бизнес съвет “Тракия” – инструмент за повишаване на конкурентоспособността на икономиката на трансграничния регион Хасково – Одрин“, по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция.

Проектът стартира на 30 юни 2011 г. с водещ изпълнител Хасковската TПП и партньор Одринската палата. При изпълнението на част от дейностите е включена и Търговско-промишлената палата на гр. Кешан, Турция.

На срещата бе разгледано изпълнението на проекта за първите три месеца от стартирането му. Обсъдена бе подготовката за създаване на Регионалния българо-турски бизнес съвет “Тракия” с център гр. Одрин и информационно бюро в гр. Кешан.

В работната среща Хасковската палата бе представена от Янчо Янев, председател на ХТПП, Одринската ТПП – от Джемал Гюлер, председател, Невзат Ташкин, гл. секретар, а Кешанската ТПП – от Джемал Язъджъ, зам.-председател. Участваха и експерти от трите палати.

V V V

Бизнес делегация от турския град Узункьопрю посети област Хасково. Визитата бе организирана в рамките на проект „Подобряване на търговския капацитет между Узункьопрю и Хасково”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция и проект „Подобряване на селскостопанската промишленост в Узункьопрю”, финансиран по Програма за диалог на гражданското общество II.

Целта на тези проекти е да развият и задълбочат контактите между предприятия, преработващи селскостопанска продукция, и производители на селскостопански машини от регионите на Хасково и Узункьопрю. Водеща организация е Търговско-промишлената палата на Узункьопрю, а Хасковската търговско-промишлена палата е партньор.

В рамките на посещението Хасковската палата организира бизнес среща. Янчо Янев, председател на Хасковската палата, сподели, че проблемът с визите е попречил на голяма част от турските предприемачите да присъстват.

Председателят на Търговската палата в Узункьопрю - Ибрахим Акалън каза, че проектите са от взаимен интерес, като ще развият контактите между производители и търговци от малките и средни предприятия, преработващи селскостопанска продукция в двата региона. В Узункьопрю работят 57 фабрики за ориз, олио, маргарин, мелници и цехове за фураж.

 

.

 


9 ноември 2011 г.