Новини от ТПП-Бургас

Среща между партньорите по проект „Мобилен трансграничен агро-център за иновативни практики, устойчиво развитие и превенция на рискове” организира Бургаската търговско промишлена палата, съвместно с „Агроуниверс 2006”, Търговско-промишлена палата – Лозенград и Земеделска камара – Лозенград, Турция. На срещата присъстваха и представители на държавни органи по земеделието и храните, земеделски организации и производители от двете страни.

Проф. Иван Михов, председател на „Агроуниверс 2006”, изнесе доклад за целта на проекта и представи предстоящите информационни срещи, мобилни обучения, семинари и дейности за информация и публичност през следващите 7 месеца.

Обсъдена бе идеята за провеждане на мобилни обучения на място от двете страни на границата с цел запознаване с производители и с добрите иновативни практики.

Представени бяха технологии за производство на биогориво от технически култури в област Лозенград, като от турска страна бе подчертано, че главната задача на земеделците е производство за изхранване на населението, като в същото време се запазва чувствителност към природата и се спазват всички правила за опазване на околната среда.

Следващите мероприятия по проекта ще се проведат в Лозенград: информационно обучителна среща с Ръководството и специалистите на „Земеделската Камара” – Къркларели за запознаване с работата на Камарата и начините за стимулиране на земеделците в областта. Предвижда се и посещение на земеделски производители от областта и обмяна на опит на място, както и двудневен информационно-обучителен семинар на тема „Управление на иновативни земеделски практики в област Къркларели”.

Вече работи интернет платформата на проекта, на която всеки от партньорите ще може да публикува материали на родния си език и на английски език. По този начин ще се повиши прозрачността на трансграничния регион, ще се привлекат потенциални местни и чуждестранни инвеститори и ще се осигури устойчивост на проекта.


 

Back   HOME

30 ноември 2011 г.