Новини от ТПП-Бургас

В “Капитанската зала” на интерхотел “България” се проведе регионална среща с бизнеса на гр. Бургас и областта на тема “Възможности за бизнес растеж и достъп до финансиране за малките и средни предприятия”, организиран съвместно от Бургаската търговско-промишлена палата и “Сибанк” ЕАД.

Николай Ярмов, изп. директор на Фондация “Център за предприемачество и управленско развитие - България”, направи презентация на “Добри практики в управлението на малките и средни предприятия”. Той акцентира на нарастващото значение на предприемаческия подход в бизнеса. Предвид на все по-динамично променящата се среда лекторът отбеляза нарастващото значение на бързината на вземане на решения в бизнеса и намаляващите периоди за прогнозиране и планиране.

Последва презентацията на Шезаи Шекиров, ръководител управление “Подпомагане на продажбите – МСП”, “Сибанк” ЕАД, на тема “Възможности за бизнес растеж и достъп до финансиране за малките и средни предприятия”. Моделът в България е банково-застрахователен, съвместно с ДЗИ. “Сибанк” партнира и с Националния гаранционен фонд за гарантиране на кредити на клиенти от МСП (до 50%), с Европейската инвестиционна Банка (ЕИБ) по кредитна линия, предназначена за по-ниско лихвено финансиране (6.5%) и с Българската агенция по експортно застраховане за застраховане на кредити.

Представени бяха промоционалните условия за отпускане на оборотни и инвестиционни кредити до 31 юли 2011 и условията за кредити със средства по кредитна линия на ЕИБ. В заключение бяха изложени елементите на цялостните решения за финансиране на европроект – инвестиционен кредит, ДДС кредитна линия, мостово финансиране (финансиране до 100% от размера на одобрената финансова помощ) и банкова гаранция за авансово плащане на финансовата помощ.


 

Back   HOME

3 август 2011 г.