Новини от ТПП-Бургас

Германска делегация от Дегендорф (провинция Бавария), ръководена от областния управител Кристиан Бернрайтер, посети Бургас и се срещна с председателя на Бургаската търговско-промишлена палата инж. Цанко Иванов, членове на Управителния съвет на палатата, представители на бургаския бизнес и неправителствени организации.

На срещата бе обменена информация за икономическото състояние на двата региона, отражението на световната икономическа криза върху специфичната регионална икономика. Обсъдени бяха възможностите за развитие на стопанските отношения между двата региона. Това, според присъстващите, би допринесло за преодоляване на последствията от кризата и е в интерес на бизнес средите.

Конкретните договорености, които бяха постигнати, се изразяват в засилване на информационния обмен между Бургаската палата и Камарата в Дегендорф, планиране на посещение на бизнес делегация от Бавария в Бургас през тази година, сътрудничество на двете организации на бизнеса с Немско-българската индустриално-търговска камара при планиране и организиране на бъдещи съвместни инициативи.

V V V

Бургаската търговско-промишлена палата проведе разяснителен семинар относно ролята и функциите на Арбитражния съд към БТПП при решаването на търговски спорове. Събитието бе организирано в рамките на програмата на БсТПП за подпомагане на фирмите при преодоляване на последствията от икономическата криза. Присъстваха представители на управителните органи на Бургаската палата и мениджъри на фирми, заинтересовани от предимствата на арбитражното производство.

Лекторът - доц. д-р Силви Чернев – председател на Арбитражния съд към БТПП, подробно разгледа предимствата на арбитража пред съдебното правораздаване, състоящи се основно в бързина на производството, конфиденциалност, запазване на доверието между страните, висока професионална квалификация на арбитрите, гарантираща справедливост за страните.

Разяснена бе и политиката на Арбитражния съд за изграждането на изнесени офиси в регионалните палати за улесняване на спорещите страни. Засега Бургаската палата единствена предлага подобна услуга за своите членове.


 

Back   HOME

16 февруари 2011 г.