Новини от ТПП-Стара Загора

В Стара Загора се проведе заключителен информационен ден по проекта „Европейско сътрудничество за европейски просперитет“, финансиран от ОП Регионално развитие на Европейския съюз. Той беше изпълнен от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, в партньорство с администрацията на италианската провинция Терни и областна администрация Стара Загора.

Проектът е насочен към развитие на възобновяемите енергийни източници в Старозагорски регион и междурегионално партньорство за обмяна на добри практики в сферата на зелената енергия.

Форумът беше открит от областния управител на Стара Загора Йордан Николов, Феличияно Полли, президент на провинция Терни, и от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора - Олег Стоилов.

Регионът на Стара Загора разполага с 5-те възобновяеми източници на енергия и вече има изработена база данни за техния потенциал. Това ще спомогне изключително много за провличане на инвеститори, а изпълнението на бъдещите проекти - за намаляване на вредните емисии, заяви Олег Стоилов.

Той представи пред участниците във форума прединвестиционно проучване и разработен идеен проект за изграждане на фотоволтаична централа на територията на община Гълъбово, върху 120 дка рекултивирана земя, предоставена от местната власт. Разрешената мощност за инсталациите е 3 мегавата.

Зам.-областният управител на Стара Загора Галина Стоянова представи възможностите за надграждане на проекта „Европейско сътрудничество за европейски просперитет“, чрез програма ELENA, която е финансов механизъм за подпомагане на местни и регионални власти за постигане на целите на ЕС, популярно известни като Проект 20:20:20 (съкращаване на въглеродните емисии с 20%, увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници до 20% и намаляване на консумацията на енергия с 20%).

По програмата се предоставя до 90% безвъзмездна помощ. Областна администрация Стара Загора е разработила на идейна фаза проект „Град на бъдещето“, с който ще кандидатства по програма ELENA. Потенциални бенефициенти са общините от Старозагорска област.

„Проектът на палатата в Стара Загора беше много успешно изпълнен, но предстои още сериозна работа - на ниво междуфирмено сътрудничество в областта на възобновяемите енергийни източници. Има и много други сфери, в които ще работим съвместно между администрацията на провинция Терни, областна администрация Стара Загора и Търговско-промишлена палата - Стара Загора“, заяви Феличияно Полли.

В рамките на заключителния Информационен ден по проект „Европейско сътрудничество за европейски просперитет“ се проведе кръгла маса между български предприемачи и италианските партньори.


 

Back   HOME

22 септември 2010 г.