Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети ТПП-Стара Загора

Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с ръководството на палатата и с представители на фирми от Стара Загора. Той беше придружен от Саад Алзахер, ръководител на консорциум от иракски фирми, осъществяващи търговска дейност с България, и от Манахил Манахилов, ръководител на клуба за приятелство с Ирак в Стара Загора.

Бизнесът в Ирак гледа на България като врата към пазарите в Европейския съюз, но интересът е взаимен и българските предприемачи могат да се възползват и от отличните търговски условия, които им предлага Ирак за достъп на тяхната продукция в арабската държава, но също и в други страни от Близкия изток. Това заяви Кадум О Джабир.

Дипломатът предостави информация за условията при търговските взаимоотношения между двете страни. Той уточни, че Ирак е приел нови закони, регламентиращи собствеността върху земята. Банките в страната работят вече много по-гъвкаво. Чуждестранните фирми, които извършват инвестиции в Ирак, са освободени от данъци за период от 10 години. Също така всяка външна фирма, която извършва дейност, може да доведе и нужните u работници, нещо което е забранено от законите в други арабски държави.

Българският бизнес може да се възползва от добрите условия. Ирак, например, е голям вносител на хранителни стоки. Огромни поръчки се възлагат от държавата, която и към момента раздава на населението по купонна система 5 вида хранителни стоки. Годишният бюджет за тази дейност е около 7 млрд. долара. Българско олио, например, също се доставя в Ирак, но това става с посредничеството на фирми от Турция, а е възможно в бъдеще това да се промени, заяви на срещата Саад Алзахер. Той допълни, че иракчаните са много добронамерени към България, заради дългогодишните проекти, които страната ни е изпълнявала. Днес също българските стоки се посрещат с голям интерес и имат много добро име.

Бизнесмените от България са улеснени и от изключително удобните условия при издаването на визи. Виза за Ирак се дава в рамките на два-три дни и може да се получи и от летището преди заминаването, ако пътуването е с бизнес цел, уточни Кадум О Джабир. В момента обаче България няма посолство в Багдад и това е проблем за бизнеса в Ирак, който иска по-активни взаимоотношения със страната ни.

Дипломатът покани представителите на фирмите от Стара Загора да посетят най-големия международен панаир в страната му. Той ще се проведе в първите 10 дни на ноември в Багдад и се очаква тази година да предизвика голям международен интерес.

По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси за възможностите за износ на мебели, медицинска техника, анализатори за мляко, храни, както и за извършване на строителни дейности и др. Предприемачите поискаха палатата да се ангажира с посредничество при сделките, като предоставя конкретна информация за всеки търговски интерес. Представителите на Посолството на Ирак у нас и ръководството на Търговско-промишлена палата – Стара Загора поеха ангажимент да реагират бързо и точно при заявен търговски интерес.


 

Back   HOME

21 юли 2010 г.