Регионална Екоплатформа

В резултат от дългогодишната съвместна работа на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Гражданско обединение – Стара Загора и други организации и институции, в областния град беше учредена Регионална Екоплатформа. Тези усилия доведоха до приемането на Старозагорска област в Европейската мрежа на европейските клъстери и региони за екоиновации и инвестиции в екологията (ECREIN).

В новоучредената Екоплатформа в Стара Загора участват представители на бизнеса, на държавни институции, на местните власти и на неправителствени организации.

Фокусът е поставен върху преодоляване на екологичното замърсяване от индустриалните дейности в региона на Стара Загора.

Регионалната Екоплатформа цели основно да насърчи бизнеса към въвеждане на екоиновации, които, от една страна, ще редуцират разходите на фирмите, а от друга - ще бъдат щадящи околната среда. Ще се обмисли и предложение, което да бъде внесено в Общинския съвет на Стара Загора, за въвеждане на стимули за предприемачите, които инвестират в екосъоръжения и дейности. Ще се изгради и база данни с фирми, които изкупуват и третират определени отпадъци, за да се избегне тяхното изхвърляне в околната среда.

За неутрализиране на проблемите ще се разработват проекти, с които ще се кандидатства за финансиране пред ЕК, съобщи председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Олег Стоилов. За целта ще се направи подробен анализ на индустриалните източници на замърсяване и ще се набележат конкретни мерки за отстраняването им.

В рамките на проекта ще се създаде специализиран интернет сайт и ще се издава периодичен бюлетин.

ECREIN е създадена през 2006 г. от европейските региони Рон Алп и Ил дьо Франс (Франция), Андалусия (Испания), Баден Вюртенберг (Германия), Ломбардия (Италия), Малополска (Полша), а през 2010 г. към нея се присъединяват още 7 региона - Упсала (Швеция), Уест Мидланд (Англия), Намюр (Белгия), Галисия (Испания), Букурещ (Румъния), и Стара Загора (България). Асоциацията на Европейските региони в Страсбург осигурява контактите и популяризирането на дейността на мрежата ECREIN сред своите 250 членуващи региони в 33 страни. Дейността на мрежата е подкрепена от INTERREG IVC - програма на Европейския съюз, подпомагаща развитието на регионите чрез междурегионално сътрудничество и обмен на опит с цел разработване на ефективни политики, стопанска модернизация и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика.

 

Back   HOME

7 юли 2010 г.