Излезе от печат "Икономически годишник на регион Стара Загора"

Излезе от печат „Икономически годишник на регион Стара Загора“, издание на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Това е девето поредно издание и представя дейността на Палатата, на двете най-големи общини - Стара Загора и Казанлък и на основните неправителствени организации. Прави се обзор и на основните икономически дейности, като се цитират данни за водещите фирми в секторите. Приходите от продажби на фирмите от област Стара Загора показват ръст на годишна база от 14%. Сравнението е между 2008 г. и 2007 г. и обхваща 14 хил. фирми, като това са последните официални данни на статистическото бюро в Стара Загора. Обемът на приходите от продажби на продукция, стоки и услуги достига 7,9 млрд. лв. Най-голям е обемът на приходите в сектор Търговия - близо 2,8 млрд. лв.

Традиционни са и класациите на 100-те най-успешни фирми, като и тази година изданието ги представя по два икономически показателя - нетните приходи от продажби и печалба. Водещите места в тези класации се заемат от енергийните дружества, но сред първите 10 се нареждат и фирми от сферата на търговията и производството.

Стара Загора е сред областите с най-висок брутен вътрешен продукт на човек - 6 971 лв. В края на 2009 г. сравнително ниска остава и безработицата - 7,4%. Изданието дава възможност да се направи и съпоставка на основните икономически показатели на Стара Загора с тези на други региони в България.
В изданието могат да бъдат намерени данни за около 500 предприятия. За повечето от тях е публикувана и подробна адресна информация. Затова книгата е предпочитан справочник не само от бизнеса в Стара Загора. Чрез мрежата на търговските палата тя се разпространява в цяла България, а много често е отличен начин за запознаване с регионалната икономика и извън граница. Това е възможно заради двуезичното представяне на цялата информация - както на хартия, така и в интернет, чрез сайта на годишника www.econsz.com.

 

Back   HOME

10 март 2010 г.