Новини от Търговско-промишлена палата–Стара Загора

Търговско-промишлена палата – Стара Загора работи от 2008 г. за включване на Старозагорски регион в европейската мрежа за екология и иновации. Като резултат от успешното изпълнение на проект Европейски екомостове и установените партньорства, Палатата получи покана за продължаване на партньорството и присъединяване на Стара Загора към мрежата ECREIN.

През 2010-2012 г. дейността на ECREIN е съфинансирана по INTERREG IVC - програма на Европейския съюз, подпомагаща развитието на регионите чрез междурегионално сътрудничество и обмен на опит с цел разработване на ефективни политики, стопанска модернизация и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика.

На 18 и 19 февруари т.г., в Упсала, Швеция се проведе първата среща на разширената мрежа. В нея участваха представители на ТПП – Стара Загора. На срещата се обсъдиха бъдещи съвместни дейности и области за обмен на опит.

Какво предстои след включването на региона в ECREIN мрежата? През април 2010 г. в Стара Загора ще се сформира Регионална платформа, включваща представители на фирми, организации и институции, които имат отношение към екологични производства и продукти и към създаването и прилагането на политики за насърчаване на „зелено” поведение.

Палатата кани представителите на бизнеса, на научноизследователски структури и експерти да се включат в платформата. Тя ще е най-подходящият форум, където ще могат да поставят въпросите и проблемите си, да популяризират дейността си и да участват в процеса на формиране на политики, касаещи бизнеса им.  
Включването на Старозагорски регион в Европейската мрежа за екология и иновации може съществено да допринесе за постигане на устойчива и природосъобразна икономика и чиста природа.


 

Back   HOME

4 март 2010 г.