Представяне на резултатите от проучване на потенциала на всеки един от възобновяемите енергийни източници в общините от Старозагорска област

На семинар с участието на общински служители от различни общини от област Стара Загора бяха представени резултатите от проучване на потенциала на всеки един от възобновяемите енергийни източници в общините от Старозагорска област. Обследването е в рамките на проект „Европейско сътрудничество за европейски просперитет“, който Търговско-промишлена палата - Стара Загора реализира по Оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС. Той цели обмен на добри практики и развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Старозагорски регион. След направения анализ ще бъде избрана общината с най-добри показатели на даден енергиен източник, в която ще бъде реализиран конкретен проект. Това ще доведе до привличане на инвеститори и до намаляване на вредните емисии.
Партньори по проекта са Областна администрация - Стара Загора и администрацията на провинция Терни, Италия.

С най-голям потенциал сред възобновяемите източници на енергия в Старозагорски регион е биомасата - продукт на животновъдството и твърдите селскостопански отпадъци. Те са концентрирани особено много в общините Стара Загора и Чирпан. Бъдещи инсталации за производство на биогаз могат да достигнат капацитет 70 мегавата, което е впечатляваща мощност. Това заяви Александър Пенчев, изп. директор на Ди Ес Ди България ООД и водещ експерт в областта на алтернативните източници на енергия.

Слънцето в България също е с голям потенциал. Слънчевите колектори, които се използват за топлене на вода, са икономически изгодни. По отношение на използването на слънцето за производство на електрическа енергия, интерес има, но инвеститорите са се насочили към инсталиране на фотоволтаичните панели предимно в неизползвани терени.

Ветровият потенциал в региона също е сериозен, но използването му е ограничено, заради липса на терени. Северната част на областта попада в защитени територии, в които не могат да бъдат монтирани ветрогенератори.

Проектът, реализиран от ТПП Стара Загора, е уникален и се прави за първи път в България. Той ще улесни бъдещи инвеститори в тази сфера - те ще разполагат с детайлна база данни.


 

Back   HOME

20 януари 2010 г.