НЦПО-Пловдив проведе обучение със специалисти по
пожарна и аварийна безопасност за запознаване с приетата наредба No IЗ-1971

Националният център за професионално обучение - Пловдив, проведе обучение със специалисти по пожарна и аварийна безопасност за запознаване с приетата наредба № IЗ-1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар. Тя влиза в сила от 05.06.2010 г. (обн. ДВ. бр.96 от 4 декември 2009 г.).

Лекторът от звено“Пожарна безопасност и спасяване“ към Обл. дирекция на МВР – Пловдив, постави акцент на изискванията и техническите правила и норми за осигуряване на безопасността при пожар:

  • планирането и застрояването на урбанизираните територии;
  • застрояването на поземлени имоти, разположени извън урбанизираните територии, в т.ч. крайпътни строежи, бензиностанции и газостанции, мотели, къмпинги, лесопаркове, защитени територии и др.;
  • проектирането и изпълнението на строежите при спазване на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), в т.ч. при оразмеряването на евакуационни пътища и при евакуацията на хора, като се предвиждат мерки за тяхното безопасно и аварийно извеждане;
  • реконструкция, основно обновяване (рехабилитация), основен ремонт или преустройство на строежите, както и при извършване на строителни и монтажни работи в тях, за които се изисква разрешение за строеж съгласно глава осма, раздел III от ЗУТ; поставяне на преместваеми увеселителни обекти и преместваеми обекти за търговски обслужващи дейности по чл. 56 ЗУТ.

 

Back   HOME

10 март 2010 г.