Новини от Хасковска ТПП

Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) проведе пресконференция на 30 септември 2010 г. за отчитане на резултатите по проект «Междурегионално сътрудничество в сферата на културния и алтернативните форми на туризъм. Обмен на добри практики и създаване на ноу-хау”. Проектът се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013), която е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Обща стойност на проекта: 193 734.00 лв.

Основната цел на проекта е да създаде условия за провеждане на ефективен диалог и обмен на добри практики за развитието на алтернативните форми на туризъм и ефективен маркетинг на обекти на културния туризъм в Хасковска област.

Партньори по проекта са Община Минерални бани, Хасковска област и Агенцията по туризъм в Пиза, Италия. Изпълнението стартира през април 2009 и продължи 18 месеца.

По проекта са изпълнени следните основни дейности:

  • Проучване на туристическия потенциал на община Минерални бани и област Хасково – изготвени бяха Доклад и Стратегия за развитие на алтернативния и културния туризъм в Хасковска област.
  • Посещение на 15 представители на Хасковска област в провинция Пиза за обмен на опит и добри практики.
  • Обучение на 20 лица - представители на целевите групи по “Маркетинг на туристическите продукти” от международен експерт.
  • Семинар “Публично частното партньорство. Условие за развитие на туристическите обекти и популяризиране на културното и историческото богатство на страната” с участие на 35 лица.
  • Създаване на ноу-хау по проекта, като бяха изготвени и отпечатани информационни материали
  • Международна конференция на тема “Развитието на туризма – основен фактор в процеса на устойчиво развитие на България и ЕС” в гр. Хасково с участието на 50 представители на целевата група и италиански лектори.
  • Инфо-дни за популяризиране на възможностите за осъществяване на селски, културен и други форми на туризъм в региона. Консултирани бяха 94 представители на целевата група, от които 33 от малкия и среден бизнес.

Отпечатани бяха и разпространена информационни брошури и плакати. Създадена е интернет страница за проекта - www.interreg-coop-hcci.com


 

Back   HOME

6 октомври 2010 г.