ТПП-Добрич организира семинар за възможностите за финансиране на енергоспестяващи технологии и въвеждане на ВЕИ

Над 400 млн. лева е общият финансов ресурс по две мерки, които се очакват да стартират в края на 2010 г. Схемите са за въвеждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и на енергоспестяващи технологии в промишлени предприятия. Това стана ясно в Добрич по време на семинар за възможностите за финансиране на енергоспестяващи технологии и въвеждане на ВЕИ. Форумът е организиран от Търговско-промишлената палата в градa. Присъстваха представители на бизнеса, учени, партньори от Търговската палата в Констанца.

Намаляване на енергийната интензивност у нас с 50% и нарастване на дела на възобновяеми енергийни източници до 16% са част от ангажиментите ни пред ЕС, коментираха още лекторите.

В момента едва 9,4 на сто от общата енергия се реализира от възобновяеми източници. В същото време енергийната интензивност е два пъти по-висока от средната за Европа.

Ако националните енергийни цели не бъдат реализирани, страната ни ще търпи санкции от ЕС, убедени са участниците в срещата.

Разгледано беше също националното законодателство и задълженията на местните власти за енергийна ефективност.

По време на семинара беше акцентирано и върху изискванията при проектиране и строителство на нови сгради, както и саниране на старите.

 

Back   HOME

7 април 2010 г.