Председателят на Бургаска ТПП, инж. Цанко Иванов, направи двудневно посещение в гр. Ниш, Сърбия

В изпълнение на програмата за международно сътрудничество на Бургаската търговско-промишлена палата, делегация, водена от нейния председател инж. Цанко Иванов, направи двудневно посещение в гр. Ниш, Сърбия. Визитата бе по покана на Търговско-промишлената палата на Ниш и Представителството на ТПП на Сърбия в София. Това е поредният етап на задълбочаване и развитие на традиционните връзки между деловите среди от двата региона.

В състава на Бургаската делегация участваха представители на различни сектори от икономиката като търговия и строителство, дървообработване, Свободна зона Бургас, представители на академичната общност в града.

Бяха проведени редица срещи в Търговско промишлената палата на Ниш, в Свободна безмитна зона Пирот, в редица предприятия от региона и академични институции.

Сред конкретните резултати от посещението могат да се откроят сключеното споразумение между ректорите на Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Университета в Ниш за академичен обмен на студенти и съвместна дейност по образователни програми, договорено сътрудничество между свободните зони на Бургас и Пирот с цел улесняване на местния бизнес и излизане на трети пазари, конкретни търговски договорености между производствени фирми.

В срещите взеха участие генералният консул на Р. България в Ниш Георги Юруков и Любиша Митич, директор на представителството на сръбските ТПП в България. Тe не само оказаха съдействие при провеждането на предвидените по програмата мероприятия, но и дадоха висока оценка на нивото на Бургаската делегация, на резултатите от проведените разговори и на очерталите се перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между двата региона.


 

Back   HOME

25 май 2010 г.