Делегация от Посолството на Кралство Белгия посети Благоевград

На 5 май 2010 г. делегация от Посолството на Кралство Белгия посети Благоевград. Програмата на Н.Пр. Марк Михилсен включваше:

  • Откриване на изложба в Регионалния исторически музей Благоевград. Експозицията "Минало и настояще" е посветена на двустранните отношения между България и Белгия.
  • Среща с местните институции;
  • Посещение на структуроопределящи фирми за региона, някои от тях със сериозни бизнес отношения с Белгия.

Домакини на делегацията бяха Областна управа Благоевград, Община Благоевград и Търговско-промишлена палата – Благоевград.

Посланик Михилсен подчерта, че страната му е сред 10-те най-големи инвеститори в България. От 20 години насам се инвестира в големи проекти в сферата на културата и образованието, каза още дипломатът. Според него след влизането на България в ЕС се наблюдава увеличение на стокообмена между двете страни.

Посланик Марк Михилсен и придружаващите го официални лица посетиха фирмите:

  • Хриси фешън ООД – текстилна фирма, която работи с Белгия почти на 100%. Управителят на фирмата Лазар Зрънчев е и член на УС на ТПП - Благоевград;
  • Ванико ООД, която през 2008 г. откри съвсем нова и модерна фабрика за производство на машини, машинни елементи и инструментална екипировка. Съоръженията включват нови машини с дигитално управление от последен клас;
  • Благоевград – БТ АД – най-големият работодател в региона и една от трите най-големи тютюневи фабрики в България, със сериозен дял на износа – повече от 60% от производството.

В разговорите се изрази готовност за задълбочаване на сътрудничеството между ТПП – Благоевград и Посолството, най-вече в посока активизиране на икономическите връзки и обмен на бизнес оферти. Принципно се договори бъдещо бизнес посещение от страна на Посолството с цел запознаване на местния бизнес с възможностите за бизнес контакти с белгийски фирми. Ще бъдат подготвени презентации на посетените фирми, както и на водещи фирми от други сектори, които ще бъдат изпратени на Посолството, с цел предоставяне на тази информация на разположение на белгийски компании.

 

Back   HOME

19 май 2010 г.