Среща на бизнеса, студентите от Правно-историческия факултет в ЮЗУ „Н. Рилски” и обществеността
с председателя на Арбитражния съд при БТПП – д-р Силви Чернев

Среща на бизнеса, студентите от Правно-историческия факултет в ЮЗУ „Н. Рилски” и обществеността с председателя на Арбитражния съд при БТПП – д-р Силви Чернев, се проведе на 18 февруари в сградата на Община Благоевград.

На срещата присъстваха над 60 участника - студенти от специалностите „Европеистика”, „Право” и „МИО”, фирми от региона, НПО и местните институции.

Срещата беше организирана от Търговско-промишлена палата – Благоевград с цел да се даде информация на фирмите как да се предпазят от загуби при извънредни ситуации, каквито са природни, икономически и политически катаклизми.

Председателят на Търговско-промишлена палата - Благоевград отбеляза, че много малка част от бизнеса знае как да защити интересите си при извънредни ситуации, каквато беше блокадата на границата с Р. Гърция и какви клаузи е желателно да се включват в договорите, за да не се търпят загуби или да се стига до съдебни дела. Г-н Чернев обясни предимствата на Арбитражния съд при разрешаването на междуфирмени спорове.

От страна на бизнеса бяха отправени много въпроси: как се решават спорове, когато няма предварителни договори и цената се определя в момента на доставката; възможни ли са действия на Арбитражния съд при взаимоотношения на бизнеса с държавата и при индивидуални трудови правоотношения; има ли установени международни практики в арбитража; до каква степен електронните съобщения се считат за доказателство; препоръчителни клаузи в договорите относно инстанциите за разрешаване на споровете и др.

Студентите също взеха активно участие в дискусията като това стана една добра практика за бъдещите участници в социално-икономическия живот на национално и международно равнище.

Основно решение на проблемите, възникнали от стачката на гръцките фермери, е позоваването от страна на бизнеса на форсмажорни обстоятелства, отбеляза председателят на Арбитражния съд.

Д-р Чернев се срещна и с кмета на Община Благоевград – Костадин Паскалев.


 

Back   HOME

19 февруари 2010 г.