ТПП-Враца - партньор в големия международен проект PASSAGE

Търговско-промишлената палата - Враца е партньор в големия международен проект PASSAGE, финансиран по Седма рамкова програма на ЕС. Проектът се изпълнява от консорциум на 14 партньора от 5 държави (Франция, Италия, Гърция, Румъния и България) – изследователски организации, бизнес организации на МСП и фирми, и е предназначен да помогне на МСП от сектор “Текстил и облекло” да идентифицират какво критично ноу-хау те трябва да съхраняват (или да придобият), за да бъдат конкурентоспособни. Проектът предвижда създаването на IT инструмент, който да улеснява идентифицирането, съхраняването и/или придобиването на такова критично ноу-хау. За тази цел ще бъде разработена „Платформа за управление на уменията”, която ще дава на търговско-промишлените палати и браншови индустриални организации от сектора и на фирмите, членуващи в тях, система от валидирани продукти и услуги за ефективно управление на съществуващите ноу-хау и квалификации заедно с новите компетенции, вземайки предвид развитието на технологиите. Проектът продължава три години.

До края на месец октомври бяха готови първите продукти, разработени в проекта, и започна обучение на партньорите за тяхното прилагане. Впоследствие те ще ги представят за тестване от бъдещите потребители - МСП от текстилния бранш, в съответните страни и региони. Целта е да се получи обратна информация от тях за приложимостта и целесъобразността на тези продукти и те да бъдат усъвършенствани и адаптирани към реалните потребности на фирмите.

На 25, 26 и 27 ноември във Враца ще се състои среща на консорциума, домакин на която ще бъде Търговско-промишлена палата – Враца. Ще се oтчете извършеното по проекта през първата година от реализацията му и ще се обсъдят предстоящите задачи за следващия етап.

За повече информация, свързана с проекта: http://www.passage-project.eu/.

 

 

Back   HOME

4 ноември 2009 г.