ТПП Враца участва в проект EuroPROC

ТПП Враца участва в проект EuroPROC за подпомагане на достъпа на МСП до европейски обществени поръчки. Целта на проекта е да се стимулира участието на МСП в европейските обществени поръчки, като възможност за развитие на бизнеса и подобряване на тяхната конкурентоспособност. Проектът, финансиран от Европейския регионален фонд за развитие и реализиран от програмата INTERREG IVC, се съфинансира от участващите партньори.

Проектът стартира през септември 2008 г. и е с продължителност три години. Общият бюджет по извършването на дейности възлиза на 1,5 млн. евро. Партньори са публични институции и неправителствени организации от общо 11 държави - Испания (водеща организация), Франция, Италия, Румъния, Унгария, България (представена от ТПП - Враца и Областна администрация - Враца), Чехия, Полша, Дания и Португалия.

Пазарът на обществени поръчки е конкурентен и специализиран, но отнема много време на МСП, поради което те не се възползват пълноценно от тях. Предвид това, в рамките на проекта бе извършено проучване относно услугите и опита на отделните партньори, с цел да се идентифицират проблемите и обмени опит в осигуряването на най-добри инструменти за МСП.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени два наръчника с изводи и препоръки. Някои от тях ще бъдат представени на междурегионално ниво, с цел подобряване на политиките и стратегиите на всички партньори.

МСП могат да се възползват и от най-голямата информационна консултантска мрежа за бизнес подпомагане в Европа - Enterprise Europe Network.

За допълнителна информация:
тел.: 092 66 02 71, e-mail: cci-vr@online.bg.


 

Back   HOME

1 юли 2009 г.