60-та Генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции

През декември в Барселона се проведе 60-та Генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции (WATA). На форума беше представен туристическият потенциал на Старозагорски регион с конкретни обекти, продукти и с цялостното културно-историческо наследство.

Проектът за популяризиране и развитие на региона на Стара Загора, като устойчива и предпочитана туристическа дестинация за български и чуждестранни туристи, се реализира от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора, Областна администрация – Стара Загора, общините от региона, организации и институции с отношение към туризма и представители на бизнеса, с активната подкрепа на WATA и със съдействието на Туристическа агенция МИЕЛ Травел – представител на WATA за България.

Проектът беше подкрепен лично и от изпълнителния директор на WATA г-жа Кристин Фурние, която участва в двудневен туристически форум в Стара Загора и Казанлък.

В Генералната асамблея са участвали 30 членове от 25 държави. Всички те бяха впечатлени от региона на Стара Загора и споделиха, че ще обмислят възможности да започнат да продават тази все още непозната, но атрактивна дестинация, заяви Огнян Благоев, представителят на WATA за България, който лично представи проекта в Барселона. Той заяви още, че е презентирал оферта за 7-дневна екскурзия в региона на Стара Загора, която съчетава посещение на забележителни обекти и активна почивка.

През следващата година Старозагорски регион ще бъде включен в туристически пакет, който се предлага на американски гости. С популяризиране на инициативата се е ангажирал и представителят на Световната агенция в Брюксел.

Проектът се осъществява и с финансовата и логистична подкрепа на Ротари Дистрикт 2482 България и на Ротари клуб – Стара Загора. „През 2010 година ние ще представим туристическия потенциал на нашия регион в Канада, за да привлечем още туристи“, каза президентът на Ротари клуб - Стара Загора Николай Шопов.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов, който изцяло подкрепя проекта, заяви, че за пореден път ще го представи пред Министерството на културата и ще настоява регионът да намери достойно място при преразглеждането на Стратегическия план за развитие на културния туризъм.



 

Back   HOME

16 декември 2009 г.