Новини от ТПП- Стара Загора

Предложения и мерки за подобряване на дейността на Търговския регистър и възможностите за преодоляване на пропуски и на тромави процедури бяха обсъдени на форум в Стара Загора.Събитието бе организирано от Американската търговска камара в България в партньорство с Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

На кръглата маса в Стара Загора присъстваха представители на бизнеса, съдебната власт и юристи. Във форума участваха Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, Владимир Пенков от адвокатско дружество Пенков, Марков & Партньори, Боян Терзиев, директор на Дирекция Длъжностни лица по регистрация в Агенция по вписванията, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, и Калоян Попов от агенция Маркет линкс.

Трябва е да се изградят трайни и ефективни мостове между Търговския регистър и бизнеса. Следващата стъпка е свързването на Търговския регистър с останалите регистри в България, а след това с търговските регистри на държавите от ЕС, заяви Боян Терзиев.

Една от посочената от анкетираните търговци за вредна законодателна промяна е възможността да се регистрира ООД срещу 2 лева. Предложението е поне 35% от обявения капитал да се внесе в определен срок, а остатъкът, примерно, в рамките на година. Ситуацията в момента е такава, че дружеството може да обяви капитал 10 млн.лв., а да плати само 2 лв., защото няма изискване за определена вноска от капитала. Това от своя страна въвежда в заблуждение добросъвестния търговец, защото като направи справка в регистъра вижда надежден партньор. Това не подобрява климата, а води до проблеми на инвестиционната среда, заяви адвокат Владимир Пенков.

Той обяви, че на среща с представители на Народното събрание ще бъде акцентирано на важни казуси при промяната на Търговски закон, с оглед защитата на инвеститорите и стабилността на регистрацията.

Изключването на мажоритарен съдружник да може да става само под контрола на съда, дружествените устави и протоколите на общите събрания да бъдат с нотариално заверени подписи, за да се избегнат измамите, счита Владимир Пенков.

На форума в Стара Загора се отчете и значителният напредък в работата на Агенцията по вписванията по отношение на Търговския регистър, като прозрачност и пълнота на информацията, намаляване на документооборота и др.

V V V

Междуфирмената задлъжнялост у нас ще има ръст около 50% и през тази години се очаква да достигне 100 млрд. лв. Това съобщи Димо Първанов, мениджър продажби в Кофас - България. Той участва във бизнес форум на Старозагорските минерални бани, ориентиран към перспективите пред предприемачите през 2010 г., организиран от списание Мениджър с помощта на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Според Димо Първанов, това ниво на задлъжнялост между фирмите ще се запази и през следващата година. Той препоръчва на предприемачите в подобни случаи да действат бързо и да търсят събиранията си по извънсъдебен път, като се обръщат към специализирани агенции за събиране на вземанията. За да се избегнат рискове, специалистите съветват използване на успешни механизми за управление на риска и внимателен подбор на бизнес партньори. Чувствително са намалели чуждестранните инвестиции в България, а икономиката ни е силно зависима от тях. От октомври 2007 г. до същия месец на 2008 г. у нас са влезли 28 млрд. лв. През последната година те са едва 4 млрд. лв., каза Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч. Според него, трябва да се създаде среда на сигурност, доверие и политическа стабилност, за да преодолеят страха си чуждестранните инвеститори.

Проф. Гарабед Минасян от Икономически институт на БАН заяви, че кризата ще промени управлението на икономиката и манталитета на потребителите. Той подчерта, че през септември 2009 г. има 20% свиване на промишлеността спрямо същия месец на 2008 г. Пикът на кризата е преминал, трябва да се търси инвестиционна активност, каза още експертът.

 

 

Back   HOME

2 декември 2009 г.