Споразумение за сътрудничество между област Стара Загора и окръг Санкт Вендел

Споразумение за сътрудничество между област Стара Загора и окръг Санкт Вендел беше подписано по време на посещението на българска бизнес делегация. Набелязани бяха възможности за партньорство в различни сфери - кандидатстване със съвместни проекти, екология, образование, културен туризъм и др. Санкт Вендел е водещ икономически център в германската провинция Саарланд.

В делегацията, водена от областния управител на Стара Загора Мария Нейкова, участваха председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, представители на бизнеса и на Камарата на инженерите.

По време на посещението в Санкт Вендел бяха проведени срещи между предприемачи и работодателски организации от двата региона. Олег Стоилов направи представяне на Старозагорска област и на възможностите за бизнес сътрудничество.

Делегацията посети напълно роботизиран завод на Фрезениус Медикъл Кеър (Fresenius Medical Care) - световен производител на на апаратура за хемодеализа, и Водно и енергийно снабдяване в Санкт Вендел, където бяха представени важни данни за загубите на вода. В Германия те са 8,6%, включително от течове и от кражби, а в България само от течове заради амортизирана водопреносна система те надхвърлят 50%. В тази връзка ще се търси възможност за прилагане на немския опит у нас, съобщиха участниците в делегацията.

Очаква се през юни т.г. на посещение в Стара Загора да пристигне голяма бизнес делегация от провинция Саарланд.

 

 

Back   HOME

8 април 2009 г.