Новини Търговско-промишлена палата-Стара Загора

В Стара Загора се проведе двудневно обучение на експерти от търговско-промишлените палати в България, които се подготвят за консултанти по въпроси на енергийната ефективност (ЕЕ) и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Организатор и домакин на обучението е Търговско-промишлена палата - Стара Загора, партньор в проект CHANGE - Подпомагане на интелигентното използване на енергията в малките и средните предприятия.

Проектът е двегодишен и се изпълнява с финансовата подкрепа на програма "Интелигентна енергия за Европа".

Обучението беше свързано с темите: извършване на енергиен одит; видове възобновяеми енергийни източници; програми и други финансови инструменти, подпомагащи мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяемите енергийни източници. Участниците обмениха опит с експерти от Центъра за енергийна ефективност към ТПП - Стара Загора. Лектор на семинара е инж. Владислава Георгиева - консултант в областта на индустриалния енергиен мениджмънт.

В рамките на проекта се предвижда провеждане на серия от семинари за малки и средни предприятия в същите области. Поне 400 мениджъри от цялата страна ще участват в тези обучения. В 20 от обучаваните фирми ще бъде осъществен предварителен енергиен одит. Те ще получат и индивидуални консултации в различни аспекти на интелигентното използване на енергията и къде да намерят финансиране за енергийните си проекти. 80 фирми ще бъдат включени в проучване на състоянието на българския бизнес по отношение на енергийната ефективност с цел определяне на факторите, които подпомагат или възпрепятстват бизнеса.

Амбициозната цел на проекта CHANGE, в който участват национални палати в 12 страни-членки на Европейския съюз, е да се създаде Европейска мрежа от палати с капацитет професионално да консултират бизнеса и да съдействат за повишаване на енергийната ефективност в предприятията.

На специализирания сайт на проекта www.chambersz.com/energy, който ще стартира в края на март, ще бъде публикувана информация за различни аспекти на възобновяемата енергия, енергийната ефективност, нормативна уредба в тази област, други полезни материали, както и предстоящите събития в рамките на проекта.

* * *

Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Eвропейската мрежа за подкрепа на предприятията (Enterprise Europe Network) организират обучителен семинар на тема "Интернет източници на полезна бизнес информация". Обучението ще се проведе на 27 март 2009 в ТПП - Стара Загора от 13.00 до 17.00 часа. Семинарът е подходящ за ръководители на фирми и служители от отдел маркетинг.

Ще бъдат разгледани множество онлайн бази данни с полезна за бизнесa информация.

За повече информация и регистрация:
тел./факс: 042 626297, 626033, GSM 0888 003801,
e-mail mkoleva@chambersz.com.

 

 

Back   HOME

25 март 2009 г.