Учебна визита на Шуменската ТПП по Оперативна програма „Регионално развитие“ в Италия

Във връзка с изпълнението на проект „Партньорство и обмен на добри практики за въвеждане на възобновяеми енергийни източници в българските общини Смядово и Каспичан“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ Шуменската търговско-промишлена палата организира учебна визита в Италия за проучване на добри европейски практики за въвеждане на ВЕИ в общински сгради. Работната група включваше д-р Христо Дечев – председател на ШТПП; Валери Вълков – кмет на Община Каспичан; д-р Севи Севев – кмет на Община Смядово и други специалисти в сферата на ВЕИ.

В рамките на визитата екипът осъществи срещи с представители на общини Белведере ди Спинело и Реджио ди Калабрия; с екип от Университета в Реджио ди Калабрия, който осъществява проектиране и въвеждане на различни видове алтернативни източници на енергия в общински и частни обекти; фирми, работещи в сектора за въвеждане на ВЕИ и Бизнесинкубатор.

Всяка от проведените срещи даде полезна информация за спецификата на работа и добрите практики за въвеждане на ВЕИ както от страна на общините и техните стратегически програми, така и от страна на фирми-изпълнителки и на научни колективи за разработване на иновации и съответно партньорството помежду им.

Посещението е свързано с изпълнението на целите на проекта - осъществяване на обмен на знания, умения и добри практики в областта на въвеждането на алтернативни енергийни източници между Италия и България, което да доведе до развитие на региона и осъществяване на партньорства между местните власти за развитие на общините.


 

Back   HOME

16 декември 2009 г.