Резултатите от проект "Ефективно партньорство и диалог на НПО с държавната и местна власт" по ОПАК на Шуменската ТПП

На заключителна конференция бяха отчетени резултатите от проект "Ефективно партньорство и диалог на НПО с държавната и местна власт" по ОПАК на Шуменската търговско-промишлена палата. На нея се презентираха добри европейски практики за партньорство между НПО и администрацията и се връчиха сертификати на представителите на НПО, участвали в обученията по проекта.

В рамките на проекта се създаде Консултативен съвет на НПО за диалог и партньорство с местната власт.

Проучи се информираността на НПО относно местните политики за развитие и се изготви анализ и мерки за подобряване на диалога на НПО с администрацията, които са публикувани в брошура.

Екип на ШТПП подготви Наръчник с 14 подходящи модели за диалог с администрацията, който да могат да бъдат реално приложени при контактите на НПО с местната власт.

По време на проекта са реализирани 9 обществени обсъждания с участието на 23 експерта от НПО. Тематиката на обсъжданията беше свързана с приемането на общинския бюджет и развитие на здравната политика на община Шумен, състояние на социалните услуги, взаимодействие на НПО, бизнеса и местната власт по време на криза и други.

Проведен беше мониторинг на проекти и програми в 5 общини от Шуменска област с цел разширяване и задълбочаване на обществения контрол и прозрачността при изпълнение от местната власт на национални и европейски програми и проекти.

Чрез анкетно проучване бяха определени потребностите от обучение на НПО и бяха разработени 2 програми за обучение. Проведоха се 6 обучения за участие на НПО при формиране на местните политики и партньорството им с администрацията и 4 еднодневни семинара за стратегическо планиране и организационно развитие на представители на НПО. В обученията участваха 318 представители на НПО.

Сформиран е екип от консултанти в областта на организационното развитие, планиране на дейността, управлението на човешките ресурси, финансиране на дейността на НПО, които съгласно заявки и проявения интерес извършиха консултантска дейност в сдруженията. Направиха се общо 85 консултации на над 40 НПО структури.

За проучване на европейския практики за партньорство между неправителствения сектор и държавните органи бе осъществено работно посещение в Холандия. Членовете на екипа участваха в 14 двустранни работни срещи. Проученият опит е описан в брошура с 10 европейски практики за диалог и партньорство.

За подобряване на комуникацията и партньорството между различните организации са създадени: електронна мрежа между НПО, електронен портал за информация, коментари и предложения и електронен регистър на НПО от Шуменска област, в който има вписани 615 НПО от 6 сектора на дейност.

Реализираните дейности доказват актуалността и обществената значимост на темата на проекта и необходимостта от провеждане на мерки за издигане капацитета на НПО за работа в партньорство с местната власт.

 

 

Back   HOME

26 август 2009 г.