Национална конференция „Ползите от възлагане
на зелени обществени поръчки“


На 17 ноември в София се проведе Националната конференция “Ползите от възлагане на зелени обществени поръчки”, организирана от Учебния център на Международната организация на труда (ITCILO) в сътрудничество с експерти от ключови национални органи, отговорни за „зелените” поръчки.

Зелените обществени поръчки (GPP) се дефинират като процедура, чрез която обществените органи се стремят да придобият продукти, услуги и строителни работи с намалено въздействие върху околната среда през целия им жизнен цикъл, вместо продукти, услуги и строителни работи със същата основна функция, които иначе биха били предоставени. Този процес насърчава, но не задължително води до купуването на „зелен“ продукт и напълно съответства на законодателството на ЕС за възлагането на обществени поръчки. Закупуването на ресурсно по-ефективни продукти може да е от пряка полза за купувачите и значително да намалява разходите на потребителите, дори ако първоначалните разходи са по-високи.

Използването на подхода „Зелени поръчки” може да спомогне за опазване на природните ресурси посредством закупуване на продукти, произведени от рециклиран материал, намаляване на употребата на хартия чрез закупуване на двустранно печатащи принтери; популяризиране на употребата на мултифункционални устройства. Повече за конференцията – на Интернет сайта на Агенцията по обществени поръчки www.aop.bg.