Новини от Бургаска ТПП

В изпълнение на програмата за международно сътрудничество на Бургаската търговско-промишлена палата, в Бургас се състоя среща между делегация на Търговската палата в гр. Ниш, Сърбия, водена от главния секретар Зоран Стоянович, и ръководството и екипа на Бургаската палата. На срещата присъства и Любиша Митич - директор на Представителството на сръбските палати в България.

На работната среща бяха обсъдени редица възможности за съвместна дейност, обусловени от спецификата на двата региона, като: конкретни интереси на фирми, възможността за осъществяване на съвместни проекти, аспектите на трансграничното сътрудничество и необходимостта от засилване на контактите между малки и средни предприятия. Особено внимание бе обърнато на информационния обмен и на идеята за размяна на младежки групи, които в сътрудничество с университетите на двата града ще бъдат обучавани на съвременни бизнес практики.


* * *

Бургаската ТПП взе участие в организацията и провеждането на международна конференция по въпросите на туризма, провела се на 2 и 3 октомври в гр. Одрин, Турция. Нейни партньори бяха организации и фирми от регионите, обхванати от програмата за трансгранично сътрудничество от двете страни на границата. На събитието присъстваха представители на местната и държавната власт от двете страни, както и генералният консул на България в Одрин.

Участниците в конференцията се запознаха със специфичните възможности за туризъм, предлагани от съответните региони. Основният доклад на бургаската делегация бе изнесен от Иван Иванов - председател на Бургаската регионална туристическа камара. С много данни и факти той запозна присъстващите с възможностите на Бургаски регион в областта на туризма и тенденциите за неговото развитие.

В рамките на конференцията бяха организирани и информационни щандове, на които гостите не само се запознаваха с различните възможности за туризъм, но осъществиха и множество полезни контакти.

* * *

Бургаската търговско-промишлена палата, Посолството на САЩ и Американската търговска палата в България организираха на 6 октомври първата в региона конференция по франчайзинг. Гост на конференцията беше Уилям Ле Санте - зам.-председател на Международната франчайзингова асоциация, който направи презентация на франчайзинг модела. Данъчните аспекти на този бизнес модел бяха представени от консултанти от Делойт България, а своят опит като франчайзингополучатели споделиха маркетинг мениджърът на МакДоналдс и изпълнителният директор на Сенчъри 21. Представителите на бизнеса имаха възможност да задават множество въпроси по време на дискусията.

 

 

Back   HOME

28 октомври 2009 г.