През 2008 г. Ямболската търговско-промишлена палата навършва 15 години от създаването си

През 2008 г. Ямболската търговско-промишлена палата навършва 15 години от създаването си и проектът "Бизнес инициативи Ямбол - услуга за подпомагане на малкия бизнес" е емблематичен в нейните усилия за насърчаване на предприемачеството и подобряване на бизнес средата в Ямболска област. Проектът се финансира от програма "Активни услуги на пазара на труда".

Целта е да се подпомогнат предприемчивите хора във всеки един от етапите по започване на собствен бизнес - от момента на възникване на бизнес идеята през планиране на дейността, процедурите по регистриране на фирма и реално започване на работа, както и стабилизиране на дейността й. По този начин ще се активизира пазара на труда и ще се насърчи разкриването на нови работни места.

В дейностите по проекта вече се включиха над 40 безработни лица и 8 новосъздадени малки и микро предприятия от Ямболска област, общините Тунджа, Елхово, Болярово, Стралджа. Започна реализацията на последователен комплекс от дейности и инструменти, чрез които да се окаже експертна помощ за стартиране на собствен бизнес от страна на безработни лица и за стабилизиране на съществуващи нови малки и микро предприятия.


В подкрепа на предприемаческите усилия Ямболска ТПП разработва и предоставя услуги и инструменти за консултиране:

  • Бюро за бизнес инициативи и консултиране,
  • Издание "Наръчник по предприемачество",
  • Виртуална мултимедийна платформа за дистанционно информиране, съпровождане и консултиране на интернет адрес: www.yambiz.com/pmb.

За да получат необходимите знания за стартиране и развитие на собствен бизнес, включените в проекта бъдещи и настоящи предприемачи ще бъдат обучени как да регистрират своя бизнес, бизнес планиране, маркетинг, мениджмънт, източници на финансиране, програми на ЕС, иновации и други, достъп до международни пазари и развитие на международно бизнес сътрудничество, умения за бизнес общуване и представяне.

Очакванията на Ямболска ТПП в резултат на успешното изпълнение на планираните дейности са да бъдат създадени поне 3 нови предприятия от безработни лица, включени в проекта, а малките фирми - да назначат не по-малко от 8 безработни лица в резултат на получените услуги по развитие и стабилизиране на бизнеса.


 

Back   HOME

06 февруари 2008 г.