Ямболската ТПП изпълнява успешно проект в полза на Община Болярово и нейните жители, природа и бизнес

Ямболската ТПП кандидатства успешно и вече изпълнява проект в полза на Община Болярово и нейните жители, природа и бизнес. Проектът е по Програма ФАР "Трансгранично сътрудничество България - Турция 2005", "Грантова схема за насърчаване на устойчиво развитие в района на Странджа планина" под надслов "ЕДЕН (Райска градина) СТРАНДЖА: Икономическо развитие на Странджа - Йълдъз чрез подкрепа за екологичен агробизнес и съхранение на природата". Проектът получи висока оценка и се изпълнява в партньорство с Община Болярово и Търговска борса - Къркларели.

Главна цел на проекта е да бъде разработен и приложен трансграничен модел за икономическо въздействие по съхранение и опазване на околната среда и природните ресурси чрез развитие на екологичен агробизнес в района на Странджа - Йълдъз. За постигането на тази цел Палатата ще осъществи цялостен комплекс от дейности в няколко основни направления.

Основният и най-важен елемент - както и основна част от инвестициите, е на територията на Община Болярово да бъде изградена стартова пилотна материална база за развитие на екологично, природосъобразно биологично агропроизводство и ловен туризъм в района на Странджа - Йълдъз, включваща разсадник за плодови, технически и овощни култури, подходящи за екологично и биологично агропроизводство, пилотно пасище за едър и дребен рогат добитък за производство на екологично чисти и биопродукти и волиери за доотглеждане на птици и доставка на фазани, яребици и кеклици за разселване за нуждите на ловния туризъм. За тази цел в Община Болярово ще бъдат направени преки инвестиции за над 103 000 Евро.

За ефективното използване на тази база ще бъде организиран и проведен пакет от дейности за повишаване на информираността и за обучение - международна конференция, двустранни бизнес срещи, бизнес посещение в Турция и обучение на фермери и експерти по органичен и екологичен агробизнес.

В подкрепа на селскостопанските производители ще бъдат разработени инструменти за консултиране и информиране като информационна брошура, бюро за информиране и консултиране и интернет платформа.

 

 

Back   HOME

23 януари 2008 г.