"Във фокуса-Ямбол: Гражданско-институционални партньорства за регионално развитие", проект на Ямболската търговско-промишлена палата

В началото на месец декември 2007 г. Ямболската търговско-промишлена палата започна реализацията на проект "Във фокуса-Ямбол: Гражданско-институционални партньорства за регионално развитие". Проектът се осъществява в рамките на програма ФАР "Развитие на гражданското общество 2005" с финансовата подкрепа на ЕC.

Проектът ще се изпълнява в пет целеви общини: Ямбол, Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово. Той акцентира на дейности, свързани с развитието на капацитета на местно ниво на общинската администрация, неправителствените организации и бизнеса.

Специфичната цел на проекта е разработването на съвместни гражданско-управленски инициативи с цел идентифициране нуждите на местно ниво в областта на регионалното развитие, засилване на местния капацитет за включване на граждани в управленския процес, подготовка и управление на проекти, разработване на програми и стратегии по проблеми на социалната интеграция и местното развитие.

Развитието на институционалния и операционен капацитет на общините, неправителствените организации и бизнеса ще бъде постигнато чрез следните дейности:

  • Анализ на общинските планове за развитие
  • Предложения за адаптиране на плановете в целевите общини
  • Правен анализ и подобряване на общинските правни рамки
  • Изграждане на капацитет на местните НПО и общински администрации
  • Организиране на два семинара за целевите групи
  • Организиране две обучения за местните НПО и кметовете на селата.

Ще бъдат подготвени и отпечатани две брошури, свързани с тематиката на проекта, и бюлетин с новини. Специално за целите на проекта и за разпространение на информация, свързана с регионалното развитие, ще бъде разработена и поддържана интернет страница.

 

 

Back   HOME

16 януари 2008 г.