Новини от Търговско-промишлена палата - Враца

В рамките на проект "Планиране и разработване на концепция за изграждане на трансгранични селски пазари", с изпълнител ТПП Враца. в гр. Крайова беше проведено обучение на 30 фермери, търговци на земеделска продукция и експерти в областта на селското стопанство.

Участниците бяха запознати с нормативната уредба, уреждаща изискванията за качество, съхранение и транспорт на селскостопанска продукция и съществуващи програми за финансиране на земеделските производители в Румъния. По време на обучението се дискутира концепция за изграждане на трансгранични селски пазари, които да обслужват производителите и търговците в двата гранични региона - Област Враца и Област Долж. Румънските производители и търговци споделиха основните проблеми и трудности, с които се сблъскват при осъществяване на търговска дейност на сега съществуващите тържища - липсата на санитарни помещения и подходящи условия за складиране и съхранение на продукцията, лошата инфраструктура. През месец юли тази година се предвижда подобно обучение на български фермери и търговци в гр. Враца.

* * *

Търговско-промишлената палата Враца е включена в международния проект EUGOSH "Европейски сертификат за въвеждане на условия за здравословни и безопасни условия на труд в МСП". Освен ТПП Враца партньори в проекта са Камарата на занаятчиите в град Трир, Германия и Словашката камара на предприемачите в град Жилина, Словакия.

В рамките на проекта в словашката столица Братислава се състоя обучение за представители на фирми и бизнес организации за въвеждане на здравословни и безопасни условия на труд в малките и средни предприятия.

В курса бяха включени и двама представители на ТПП Враца. Като партньор на словашката консултантска фирма AJS Mangement s.r.о., ТПП Враца има ангажимент през месец юли т.г. да проведе пилотно обучение по тази методика с група от български фирми, за да се установи нейната приложимост в българските условия.

Целта на проекта е да допринесе за намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания сред работниците и служителите в малките и средни фирми чрез повишаване на информираността на работодателите относно законовите им задължения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, и мотивирането им към по-ефективни действия в тази насока.

Проектът е финансиран от Европейската комисия чрез програмата "Учене през целия живот 2007-2013 г. - Леонардо да Винчи".

 

 

Back   HOME

2 юли 2008 г.