ТПП Враца започва работа по нови проекти

ТПП Враца започва работа по нов проект - "Българо-Румънски екологичен център за изследвания и обучение". Проектът е финансиран по програма "Трансгранично сътрудничество България - Румъния / Устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието". Той ще се изпълнява в партньорство с Търговско-промишлената палата "Олтения" в Крайова, Румъния, Община Враца и Община Оряхово.

Целта на проекта е създаването на база за обучение и изследвания в областта на устойчивото развитие, опазването на природата и правилното използване на природните ресурси в двата трансгранични региона - област Враца и област Долж, Румъния. Предвижда се тя да бъде разположена и да функционира към ТПП Враца.

Проектът включва разработването на План за трансгранично развитие. Ще бъдат организирани две кръгли маси - в Крайова и Враца, по време на които ще се дискутират проблемите, а също и необходимите изследвания и проучвания, които е необходимо да бъдат извършени с цел установяването на приоритетите на двата гранични района.

Два малки пилотни под-проекта ще бъдат разработени като модели за устойчиво развитие. Те ще бъдат изпълнени от ТПП Враца във всяка една от партньорските общини. Първият от тях включва дейности по облагородяване на района на скалния масив Вратцата с цел да се подобрят условията за спорт и отдих и да се спре замърсяването на района. По втория пилотен проект в Оряхово ще бъде изградена екопътека до м. Камъка, където се намира средновековна крепост, изградена през IX в. Така мястото ще стане достъпно и по-привлекателно за туристи и гости.

Проектът ще продължи 12 месеца и е финансиран със 100 023.60 евро, като ТПП Враца участва със съфинансиране в размер на 11 254 евро.

* * *

Също по програма Трансгранично сътрудничество България - Румъния, Търговскo-промишлена палата - Враца започна осъществяването на проект "Планиране и разработване на концепция за изграждане на трансгранични селски пазари". Проектът стартира през декември 2007 и ще продължи до ноември 2008 г. Общата стойност на бюджета е 41 040 евро със съфинансиране от страна на ТПП Враца в размер на 4186.08 евро.

Партньори на ТПП Враца в осъществяването на проекта са Асоциация за осигуряване на качеството - АСКАЛИТАТ Долж, Румъния и Община Враца.

Проектът е насочен към изграждане трансгранично сътрудничество за валоризация и промоция на селските пазари в граничния регион, както и включването на тези пазари в мрежи и програми на ЕС.

В началото на проекта ще се идентифицират необходимите условия за създаването на селски пазари в граничните региони като се използват съществуващите добрите практики на ЕС в тази област. Предвижда се изготвянето на маркетингово проучване за дейностите на бъдещите селски пазари, с цел да се установят основните тенденции в търсенето и предлагането. Всички заинтересовани лица, като земеделски производители, търговци, фермери, агро специалисти и публични институции, ще бъдат включени в планирането на селските пазари.

Като заключителни дейности по проекта са предвидени идентифицирането на потенциални места за израждането на селски пазари в двата гранични региона и изработката на маркетингов анализ за тяхната жизнеспособност.

 

 

Back   HOME

30 януари 2008 г.