Проект на Варненската търговско-индустриална камара, финансиран от Фламандското правителство и българското социално министерство

36 души ще бъдат включени в проект на Варненската търговско-индустриална камара, финансиран от Фламандското правителство и българското социално министерство. Те ще бъдат обучени на бизнес планиране в рамките на 90 учебни часа. Важно условие е участниците да бъдат с определено ниво на интелигентност, без задължително висше образование, съобщи председателят на камарата Иван Табаков. Реализацията на проекта е стартирала още през 2004 г., когато с финансовата помощ на Фламандското правителство са били обучени около 30 преподаватели.

Пет от тях ще преподават на участниците в курса по бизнес планиране. Той ще стартира на 17 март и ще продължи около два месеца и половина. Занятията ще се провеждат в извънработно време.

По време на обучението всеки ще трябва да разработи и защити бизнес план в интересуващата го област. Занятията са безплатни, като се изисква 100% посещаемост на учебните часове. Ще се проведе и курс по счетоводство. Освен това участниците ще придобият представа за финансовите пазари, по маркетинг и мениджмънт и ще се научат да управляват инвестициите си. Успешно завършилите ще получат престижен сертификат, издаден от университета в Гент, Софийския университет "Климент Охридски", Министерството на труда и социалната политика и Българската търговско промишлена палата.

Потенциалните участници в курса се разделят в пет категории. В първата попадат безработните, с определено ниво на интелигентност, които имат намерение да започнат собствен бизнес. Следващата група е на работещите, желаещи да променят характера на работата си. Предприемачи, целящи да променят квалификацията и уменията си в областта на бизнес планирането за получаване на финансиране и участие в Оперативните програми, са в следващата група. В четвъртата група спадат ученици от последния клас на средното училище, а в петата - студенти, които завършват.

Обученията ще се извършват в сградата на Варненската търговско-индустриална камара. За справки и записвания в курса: Варна, бул. "Приморски" 135 или e-mail: office@vcci.bg.

.

 

 

Back   HOME

12 март 2008 г.