Новини от Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Европейската комисия ще започне мащабни проверки в ТЕЦ Марица изток 2 и Енел ТЕЦ Марица изток 3 и ще излезе със становище дали централите отговарят на изискванията на европейските директиви за комплексни разрешителни и за големи горивни инсталации. Това заяви в Стара Загора евродепутатът Дейвид Хамърщайн от групата на Зелените в Европейския парламент. Той участва в дискусия по екологични въпроси, организирана от Екоцентъра към Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Сдружение Гражданско обединение - Стара Загора. Те си поставят за цел всички заинтересовани институции да разработят комплексна екологична програма, която да реши натрупаните с времето проблеми в региона. Според меморандума за съвместна работа, предложен от двете неправителствени организации, ще се подобри екологичният мониторинг и информираността на населението, ще се провежда профилактичен здравен мониторинг.

Дейвид Хамърщайн подчерта, че производството на ток от въглища засяга околната среда и ЕС е категоричен, че е задължително използването на съвременни технологии, които не замърсяват околната среда. Поради липса на такива Брикел има само 20 000 часа живот. Забавя се изграждането на сероочистващи инсталации в ТЕЦ Марица изток 2. От следващата година Енел ТЕЦ Марица изток 3 трябва да заработи изцяло със сероочистки. В отговор на еврокомисаря по екологията Ставрос Димас в двете централи започват мащабни проверки.

Ако се открие някакво несъответствие с европейските екологични стандарти, ще започне друга процедура, която би достигнала в своя финал до Европейския съд. Той ще реши дали има нарушение и дали трябва да се предприемат други мерки. Основната цел на Европейския съюз и институциите е да се постигнат добри резултати чрез разбирателство и консенсус, а не чрез наказателни мерки, заяви Дейвид Хамърщайн.

Той добави, че в момента няма започнала нито една наказателна процедура срещу България, но подчерта, че европейските изисквания са еднакви за всички държави членки на ЕС.

Евродепутатът препоръча в Старозагорска област да се използват възобновяемите енергийни източници за производство на ел. енергия.

* * *

Търговско-промишлена палата - Стара Загора и през 2008 г. ще връчи награди за най-добрите журналистически публикации, свързани с икономическа тематика (в печатни медии или излъчени в електронни медии - радио, телевизия, интернет). Конкурсът е свързан с Празника на славянската писменост и култура - 24 май.

Условията за участие могат да се изтеглят от сайта на ТПП - Стара Загора www.chambersz.com.

Тържественото връчване на наградите от журналистическия конкурс ще се състои на 13 юни.

 

 

Back   HOME

14 май 2008 г.