ТПП - Стара Загора представи възможностите на световната база данни DataMonitor

Търговско-промишлена палата - Стара Загора представи възможностите на световната база данни DataMonitor, която включва маркетингова информация за 120 категории продукти, които се предлагат в над 60 държави.

Палатата има достъп до данните и те могат да бъдат от полза за ръководителите на фирмите от региона. Информацията дава възможност за стратегическото планиране на конкретно предприятие, производство или дистрибуция на стока.

Една от целите е в тази база данни да попадат и все повече продукти на производителите от региона на Стара Загора. Това им дава възможност да се сравняват със изделията на световния пазар, уточни председателят на Търговско-промишлена палата Олег Стоилов.

Демонстрацията на възможностите на системата направи Божидар Божинов, представител на DataMonitor за Източна Европа. Той показа как работи и какво съдържа уеб-базираната платформа за работа с базата данни. Освен че са представени продуктите от пазарите в над 60 страни, могат да бъдат проследени пазарните дялове на конкретни изделия, какво ново се появява на пазара, а също и какво препоръчват експертите, за да се пласира продукта на нов пазар. Базата включва и над 15 хил. профила на фирми с представяне и данни за тях.

Системата се използва от над 10 000 компании, в това число много световноизвестни фирми.

Достъпът до данните от системата не се предлага безплатно. За България обаче абонаментът за базата данни е на цена, значително по-ниска от тази в други страни на ЕС.

Това дава възможност и на българските фирми да получат достъп до изключително богата и в същото време специализирана информация. Много от предприятията в България вече имат отлична инфраструктура, произвеждат много добри продукти, но често нямат информация за детайлите или за особеностите на пазара, коментира Божинов и допълни, че DataMonitor разполага с над 700 анализатори, които са готови да предложат решение и препоръка за конкретен проблем. DataMonitor използва над 1300 индикатора. За някои от тях се предлагат и прогнози до 2010 г. Предлагат се и бизнес новини от над 100 източника.

 

 

Back   HOME

5 март 2008 г.