Интерактивни семинара на тема:"Развитие на мениджмънта чрез лидерство"

През юли и август 2008 г. ТПП - Силистра и Факултетът по мениджмънт, инженерна икономика в селското стопанство и селско развитие -филиал Кълараш, Румъния, проведоха два интерактивни семинара по проект, финансиран от ФАР ТГС, на тема:"Развитие на мениджмънта чрез лидерство".

Целевата група по проекта, включваща 10 български и 10 румънски бизнесмени и 5 румънски студенти, възпитаници на факултета, посети силистренските фирми "Фрутиком" ООД (производство на зеленчукови консерви), "Булдекс" ООД (мляко и млечни продукти) и "Масив" ООД (отглеждане на овошки и зеленчуци).

Съответно в окръг Кълараш, бяха посетени една земеделска кооперация за отглеждане на зеленчуци и житни култури, две ферми за отглеждане съответно на елитни крави и свине.

Бизнесмените споделиха полезни идеи и проблемите, които са имали с програма САПАРД - и в България, и в Румъния, както и големите си притеснения относно бъдещите заплащания по Структурните фондове в областта на селското стопанство и преработвателната промишленост.

Резултатите на досегашната осеммесечна съвместна дейност по проекта е и съвместно създадената и отпечатана на български и румънски език книга-наръчник "Мениджмънт чрез лидерство".

Тя бе официално представена пред обществеността и в двете страни, а участниците в проекта, получиха сертификати .

В Наръчника са разработени темите за лидерството, комуникацията, екипността, обучението на служителите и ръководството, преодоляване на конфликти във фирмите. Изводът в него е, че само в политиката един лидер може да бъде издигнат без лични качества, но за добрия бизнес лидерските качества са задължителни и не могат да бъдат имитирани.

 

 

Back   HOME

20 август 2008 г.