135 години от рождението на Пенчо Семов - известен габровски индустриалец

Историческият музей, Габровската търговско-промишлена палата, кметът на града и бизнесмени от Габрово са част от инициаторите на честването на 135 години от рождението на Пенчо Семов - известен габровски индустриалец.

В началото на април беше открита националната изложба "Пенчо Семов - българският Рокфелер" в Държавна
агенция "Архиви" - София. На изложбата бяха показани оригинални материали, документи и снимки, илюстриращи живота на Пенчо Семов. Акцент на изложбата е благотворителната дейност на големия български предприемач и житейската му философия "Нека помогнем, това ни остава". Очаква се през май експозицията да бъде показана и в Габрово.

Във връзка с годишнината се планират и други събития, сред които са внасяне на предложение в Общинския съвет на Габрово за обявяването на Пенчо Семов за почетен гражданин; обявяване на стипендия на негово име в Техническия университет; връчване на награда за бизнес от Габровската търговско-промишлена палата и Женското благотворително дружество "Майчина грижа" на името на известния габровец; издигане на бюст-паметник. В рамките на проявите, с които ще бъде отбелязана годишнината, ще бъде представена и книгата "Пенчо Семов - Успехът" с автор Красимира Чолакова - главен уредник на Историческия музей в Габрово.

 

 

Back   HOME

16 април 2008 г.