Габровска ТПП и Женско благотворително дружество "Майчина грижа"-Габрово
организираха "Европейска седянка" по проект "Нежната Европа"

В гр. Габрово, в уютната възрожденска обстановка на музей "Дечкова къща", се проведе "ЕВРОПЕЙСКА СЕДЯНКА" по проект "НЕЖНАТА ЕВРОПА". Организатори бяха Габровска ТПП и Женско благотворително дружество "МАЙЧИНА ГРИЖА" Габрово. Присъстваха над 30 жени от три поколения - ученички от Национална Априловска гимназия и Професионална гимназия по туризъм, доброволци от Младежко християнско дружество "ИМКА", техни учителки, членки на ЖБД "Майчина грижа", представителки на други неправителствени организации и читалища от града, журналисти.

В началото на дискусията организаторите представиха: Договора от Лисабон; Европейските ценности; Европейското гражданство и произтичащите от него права.

Присъстващите на седянката млади хора взеха активно участие в дискусията и споделиха своите виждания и очаквания за европейското бъдеще на България, като подчертаха факта, че биха предпочели да останат в България, вместо да бъдат емигранти в Европа, стига да им се предложи стабилност, сигурност и добри условия за реализация. Жените от по-възрастното поколение споделиха тревогата си от факта, че традиционният модел на българското семейство се разпада и се заменя от семейство, състоящо се от баба, дядо и внуче, тъй като родителите са на гурбет в чужбина. Учителките пък страдат много от това, че всяка година техните възпитаници, които са отлично подготвени, интелигентни и не отстъпват по нищо на своите връстници от Западна Европа, "излитат" от родината. Беше посочено също, че обществото и правителството са длъжници на хората с увреждания, за които не се полагат достатъчно грижи, те са в неравностойно положение и са лишени от възможността за нормални социални контакти.

За доброто настроение на присъстващите се погрижи групата за стари градски песни към читалище "Отец Паисий" кв. Хаджицонев мост и младата изпълнителка на народни песни Светла Манолова от читалище "Габрово".


 

Back   HOME

13 февруари 2008 г.