Новини от Бургаската търговско-промишлена палата

Европейски информационен център "Европа Директно" отвори врати на 8 април в центъра на Бургас. Той е по спечелен проект на Бургаската търговско-промишлена палата и се помещава в нейния офис на ул. "Л. Каравелов" 12б. Гости на откриването бяха кметът на града Димитър Николов, областният управител Любомир Пантелеев, почетни консули, бизнесмени и граждани. Специален гост бе Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов сподели в своето изказване, че все още има информационен дефицит по отношение на ЕС. Бургаската палата през последните години работи за осигуряване на информация и популяризиране на европейските ценности. Европейският информационен център "Европа Директно" е резултат от тези усилия.

Новият център е част от европейска мрежа, чиято дейност е насочена към широката общественост.

 

* * *

Работна среща по проект за трансграничното сътрудничество, в който Бургаската търговско промишлена палата партнира на Одринската търговска палата, се проведе в Одрин.

На срещата бяха представени резултатите от проучване сред български и турски бизнесмени за проблемите, които пречат на търговския обмен. Очертани бяха четири основни групи проблеми - липса на адекватна информация на регионално ниво, като цяло за предлагането и търсенето; недостатъчна информация за търговското и митническо законодателство; отсъствие на директни контакти между заинтересовани турски и български бизнесмени от двата региона; затруднения, свързани с визовия режим.

По време на срещата бяха предложени и пътища за преодоляване на изброените проблеми. Предстоят обучения по теми, касаещи законодателството на двете страни и други въпроси. Договорен бе обмен на пазарни анализи, офертна информация, директни срещи на представители на деловите среди.

 

 

Back   HOME

16 април 2008 г.