В Центъра за търговска медиация в Стара Загора са регистрирани 28 случая за медиация

През последната година Центърът за търговска медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора, осъществи редица дейности и все повече медиатори преминават етапите на обучение. Те вече работят успешно, а заедно с това виждам, че има и създаден механизъм за популяризиране на тази дейност, заяви Джийн Гибсън –

изпълняващ длъжността директор на Американската агенцията за международно развитие (ААМР). Той беше гост на работна среща в Стара Загора, на която бяха представени Обществен дарителски фонд, социалните предприятия от Стара Загора, Проект за реформа в търговското право, Инициатива за професионално развитие на адвокатите, Фондация за реформа в местното самоуправление, Регионална асоциация на общините “Тракия” и Кооперация “Начала”.

Аз поздравявам юристите, най-вече съдиите от Стара Загора, че обръщат достатъчно внимание на един друг – алтернативен подход за разрешаване на споровете - медиацията. И това означава, че повече спорни случаи ще бъдат решени успешно, категоричен е директорът на ААМР.

Центърът за търговска медиация в Стара Загора е първият по рода си създаден в страната със съдействието на проект “Реформа в търговското право” на ААМР. До сега са регистрирани 28 случая за медиация. При 9 от тях са постигнати споразумения. Центърът разполага с 12 обучени медиатори, които са включени в националния регистър на медиаторите.

Back   HOME 20 юни 2006 г.