Успешни бизнес контакти между Стара Загора и Брюксел

Официална бизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата се завърна от столицата на Европа Брюксел. Делегацията беше водена от областния управител на Стара Загора Мария Нейкова. В посещението от 22 до 26 март 2006 г. участваха и кметовете на Казанлък Стефан Дамянов и на Павел баня Станимир Радевски и бизнесмени от Стара Загора. Посещението беше поредната инициатива на Представителството на регион Стара Загора в Брюксел, което беше инициирано от Търговско-промишлена палата – Стара  Загора през септември 2005 г. като. До сега представителството създаде контакти с европейски структури и сродни организации в Брюксел. Чрез него икономическите възможности на регион Стара Загора бяха представени на поредица от форуми.

Централно събитие от програмата на делегацията беше провеждането на Българо-белгийски бизнес форум в хотел „Голдън Тюлип Ин”. Във форума се включиха белгийските организации: Агенция за насърчаване на експорта, Фландерска агенция за търговия и износ, Представителство на Валонския бизнес в Европа (MAWE) и Търговска палата – Лимбург. На форума бяха представени трите белгийски региона и възможностите на партньорските организации. Областният управител на Стара Загора Мария Нейкова представи икономиката на област Стара Загора. Пред участниците във форума бяха представени възможностите за съдействие за реализиране на двустранните бизнесинтереси от страна на Старозагорската палатата и на Представителството в Брюксел. По време на форума всички участващи български фирми, по предварително определен график осъществиха по няколко срещи със заинтересовани задгранични партньори. Проведоха се срещи и в няколко белгийски фирми. Голяма част от срещите завършиха с договорености за търговско и кооперационно сътрудничество. Във форума взеха участие над 30 представители на институции и фирми от Белгия и други държави от ЕС.

„Всички сме изключително доволни от това, което е направено от Търговско-промишлена палата – Стара Загора в Брюксел и от бизнес срещите, организирани при настоящето посещение”, казаха на пресконференция бизнесмени, след завръщането си в България. Европейският бизнес се интересува от възможностите за инвестиции и съвместна дейност в областта на туризма, животновъдството, преработвателната промишленост, казаха предприемачите от Стара Загора. Беше проявен инвенстиционен интерес и към проекта „Долината на тракийските царе”, край Казанлък, съобщи кметът на общината Стефан Дамянов.

Бизнес делегацията посети Мисията на Република България в Европейската общност. Представителите на Мисията заявиха готовност да предоставят на Стара Загора актуална информация за нормативните документи, директиви и закони, които трябва да бъдат сихронизирани и интегрирани в българското законодателство.

Изключително полезна беше срещата на старозагорската делегация в Представителството на региони Бранденбург и Берлин в Брюксел. Екипа на представителството разказа за своята лобистка дейност в европейските структури в полза на своите региони и съдействието, което оказват на регионалната икономика при осъществяване и развитие на търговски и кооперационни контакти с други европейски региони, както при търсенето на проекти и партньори за тях. Това беше отлична обмяна на опит и един чудесен пример за структуриране на нашето представителство. Съвпадането на целите на двете регионални представителства позволи да се поемат конкретни и ясни ангажименти за патньорство и да се търсят насрещни бизнес интереси.

При официална среща в посолството на Република България в Кралство Белгия и Люксембург бяха проведени разговори с посланика Емил Вълев и със служителите в посолството. Посланик Вълев даде висока оценка на делегацията и заяви, че формулата да бъдат обединени усилията и интересите на държавните институции, местната власт и бизнеса е най-удачната за представяне на един регион в столицата на Европа. Тази формула е уникална за България и поради факта, че по нея в Стара Загора се работи от 6 месеца, вече има и конкретни резултати и ползи за предприемачите. Служители на посолството поеха ангажимент да съдействат на Представителството на регион Стара Загора в Брюксел. Те ще търсят и предоставят информация за конкретни бизнес интереси и за оферти, които идват не само от Белгия, но и от другите страни в ЕС.

Делегацията осъществи и други официални срещи, сред които бяха и тези с Берн Шнайдер – представител на столицата Брюксел в Европейската комисия и с ръководителя на представителството на София в Брюксел Боряна Савова.

Представителството на регион Стара Загора в Брюксел ще работи и в пряка и координирана връзка с Групата WEnlargemen, която обединява представителства на европейски региони. По време на срещите беше договорено предстоящо посещение на

Back   HOME 30 март 2006 г.