Пернишката търговско - промишлена палата финализира дейностите по проект “Адаптивно професионално обучение на безработни младежи за шивашкото производство”

На 27 февруари 2006 г. Пернишката търговско-промишлена палата, водеща организация по проект на програма ФАР на ЕС “Икономическо и социално сближаване” BG 0202.01 ”Насърчаване на заетостта сред младежите”, финализира дейностите по проект “Адаптивно професионално обучение на безработни младежи за шивашкото производство”.

Основни партньори по проекта бяха “С.У.П. – България” ООД и НЦПО в системата на БТПП клон Перник.

Тържественото приключване на проекта бе съпроводено с откриването на първия по рода си за Пернишка област, Шивашки Професионален Учебен Център, който бе открит от Областния управител на Пернишка област г-н Иван Димитров, в присъствието на Председателя на общински съвет Перник г-н Добри Митрев, Кмета на област Перник г-жа Антоанета Георгиева и фирми от шивашкия бранш.

В резултат на реализацията на проекта бяха обучени в шивашки умения 61 безработни младежи, 59 от които получиха удостоверения за професионална квалификация, а 29 от тях са назначени на трудови договори във фирмата-партньор “С.У.П. - България” ООД.

Бе проведено и демонстрационно шоу, на което бяха показани изработените от бенефициентите по време на практиката изделия, които бяха дарени на децата от домовете за деца, лишени от родителски грижи в гр. Трън и гр. Дрен, както и други дрешки, обувки, играчки и лакомства.

Така, ПТПП, водеща организация по проекта, продължил 11 месеца, постигна основните цели, заложени в него, а именно: увеличаване на заетостта сред младежите в областта чрез качествено проведеното професионално обучение, създаване на условия за по-нататъшна квалификация и преквалификация на безработни и работещи в шивашкото производство, чрез обособения и модерно оборудван Шивашки Професионален Учебен Център и не на последно място - чрез даренията, направени за децата от социалните домове, част от средствата на ЕС, вложени в проекта стигнаха и до друга социална група, нуждяеща се от тях.

Back   HOME 6 март 2006 г.