Успешна бизнесмисия в Китай, отчита Бургаската ТПП

В периода 19-27 септември 2006 г. се състоя делово посещение в Китайската народна република на представителна делегация, водена от председателя на Бургаската ТПП инж. Цанко Иванов и състояща се от членове на ИС, УС на БсТПП и бизнесмени. Поводът за това бе отправената покана от Търговско-промишлената палата на Шанхай. Основните цели на посещението бяха да се осъществи запознаване с икономическото развитие на Китай, ролята на ТПП в Китайската икономика, възможността за търговско-икономически връзки между страните и не на последно място, подписването на договор за сътрудничество с Шанхайската ТПП.

Визитата започна с посещение на гр. Пекин –столицата на Китайската република, където делегацията имаше възможност да види отблизо мащабното строителство, което превръща града в индустриален мегаполис и показва съвременното лице на Китай.

В гр.Шанхай програмата започна с посещение на местната ТПП, като основен акцент беше подписването на двустранния договор. На тържественото събитие присъстваха г-н Чен Шинхуа – вице президент и изп.директор на Палатата, главният секретар и отговорни служители, както и г-н Иван Димитров – генерален консул на РБългария в Китай. В приветствието към делегацията, г-н Шинхуа увери присъстващите, че това е вярната крачка към разширяване на икономическите контакти с Бургас и България като врата на Източна Европа и ЕС.

Гостите бяха запознати и с някои основни акценти на китайската икономика. Шанхай, който е град със 700 годишна история и има население от 17 млн.души реализира 1/5 от търговския обмен на Китай, или около 160 млрд.долара за 2005 г. В града функционират над 80 транснационални компании, които помещават там производствата си и главните си офиси. Местното правителство стимулира инвестициите в чужбина. Правителството на Китай е разработило 4 основни приоритета за излизане на страната на глобалните пазари – разработването на природни източници на енергия, развитие на обработващата и преработващата промишленост, стимулирането на научно-техническите разработки и не на последно място закупуването на световно известни марки и фирми.

Програмата на визитата продължи с посещение на световното изложение 2006 INTERNATIONAL SOURCING FAIR-SHANGHAI.

Ръководството на БсТПП отчете бизнес мисията като изключително успешна. Бе подписан договор за сътрудничество между двете палати, даващ възможност за съвместна дейност, обмен на информация и реализация на проекти и съвместни мероприятия, като участие в изложения и др. Представителите на бизнеса се запознаха с условията за бизнес, които предлага Китайската република, както и с последните технически и технологични достижения и възможността за въвеждането им в България. Две от фирмите, които бяха на посещението започват внос на китайска продукция в България.

Back   HOME 19 октомври 2006 г.