“Предизвикателствата на структурните фондове – как да успеем”- инициативи на Търговско-промишлената палата - Благоевград

Търговско-промишлена палата – Благоевград проведе двудневен семинар на тема „Предизвикателствата на Структурните фондове – как да успеем”. Той се състоя на 10-11 ноември в Американския университе в България и събра повече от 80 представители на бизнеса, местната власт, висшите и средни учебни заведения в града, неправителствените организации и медиите, които получиха информация относно възможностите за финансиране след влизането на България в Европейския съюз.

Семинарът е част от поредицата от 6 семинара под мотото “Предизвикателствата на структурните фондове – как да успеем”. Те се реализират в рамките на Информационната и комуникационна програма на Делегацията на Европейската комисия в България в градовете Видин, Габрово, Добрич, Бургас, Пловдив и Благоевград.

В първия ден беше прожектиран филм „ Днес и сега. Хората на Европа” с автор Мия Сантова, който представя успешни бизнес практики в България, реализирани с помощта на предприсъединителните фондове. Лекторът от Полша г-н Матеуш Верпаховски, вицепрезидент на Асоциация за бизнес подкрепа Delta Partner изнесе презентация, в която показа примери, свързани с усвояването на Структурнит фондове в Полша. Г-н Пламен Сапунджиев – управител на фирма „Алт Ко”, гр. Кресна, представи успешна бизнес практика в България, реализирана по програма САПАРД.

Следобяд беше проведен практически курс на тема „ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ- ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА. ПОДГОТОВКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ” с лектор г-жа Светла Маринова.

Вторият ден от семинара събра преподаватели от Югозападния университет, директори на средните училища в града и Центрове за професионално обучение на възрастни, които бяха запознати с новите моменти в усвояване на средствата от европейските фондове след 1 януари в областта на образованието.

На срещата присъстваха г-жа Екатерина Виткова – зам. министър на образованието и науката, г-жа Снежана Гроздилова – народен представител от НДСВ и член на Комисиято по образованието и науката, г-жа Мария Герчева и г-н Веселин Тодоров – експерти от МОН. Те представиха темите: „СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ НА ЕС - КАК ДА ДОСТИГНЕ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДА ТЯХ” и „ИТЕГРИРАНА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ – 2007-2013”

На участниците в семинара беше раздаден наръчник „Предизвикателствата на структурните фондове – как да успеем”, създаден от Европейския институт, София.
Back   HOME 15 ноември 2006 г.