Бизнес форум на тема „Лозята и винопроизводството в Югозападна България - алтернатива за успешен бизнес” организира Търговско-промишлена палата - Благоевград

Форумът се проведе на 31 март 2006г. в ЮЗУ „Неофит Рилски” и събра над 45 корпоративни фирми и физически лица от региона, които се занимават с промишлено отглеждане на лозя и производство на трапезни вина.

На срещата бяха представени последните промени в Закона за виното и спиртните напитки, дейностите на Национална служба „Съвети по земеделие” за подпомагане на земеделските производители в Югозападна България, актуални схеми за кредитиране по програми на ДФ „Земеделие” и програма Сапард, процедури за регистрация на търговски марки и др.

Като лектори на срещата присъстваха г-жа Росица Горанова – изп. директор на Изпълнителна дирекция по лозата и виното, Кристиян Каменов – изп. директор на Национална служба „Съвети по земеделие”, Щиряна Вълчанова – държ. експерт от Патентно ведомство, Найла Салих – директор на ДФ „Земеделие” – клон Благоевград и др.

На срещата стана ясно, че повече от половината лозови масиви в Благоевградска област не са регистрирани няколко месеца преди крайния срок за това – 31 декември 2006г. Без регистрация на лозовите масиви не могат да се ползват субсидиите от 1 500 000 евро за отрасъла. Голяма част от собствениците на лозя не са наясно и за това, че ако не спазят сроковете за регистрация ги чака глоба от 500 до 3000 лв.

След влизането ни в еврозоната ще бъде почти невъзможно производителите да регистрират и създават нови насаждения, затова сега трябва да се регистрират дори изсъхналите насаждения, за да могат собствениците да запазят правата си за добиване на грозде и предлагането му след 2007г.

Back   HOME 4 април 2006 г.