Цветан Симеонов: Преговорите за попълване дупката в бюджета на НОИ продължават
28 юли 2010 12:46     Препратка към сайта

София /КРОСС/ Преговорите за попълване „дупката" в Бюджета на НОИ подължават - каза председателят на БТПП Цветан Симеонов след среща на работодателските организации с министър-председателя днес. Принципната позиция на Палатата, е че акцентът трябва да бъде върху по-добрата събираемост на вноските, върху разширяване на проверките за нередовните фирми-платци с проверки от органите по приходите, от инспециите по труда, даже и ако трябва и при съдействие на вътрешното министерство. 

Спрян от журналисти пред входа на Министерски съвет,  Симеонов отбеляза позицията на работодателите, че първо трябва да се направи максималното за намиране на неплащащите осигурителни вноски, мерки за натоварване на сивия сектор с дължимите от тях вноски и чак тогава, ако не бъде покрит дефицитът в бюджета на НОИ, да се преговоря за други мерки. 
Всякакво вдигане на който и да е от данъците, ще бъде възприето от работодателите и от инвеститорите, като лош сигнал. По-добра е позицията на правителството, което обеща да запази нивата на данъци и осигурителни плащания - заключи Симеонов.

/КП/

 
Цв. Симеонов: Преговорите за попълване дупката в бюджета на НОИ продължава
28.07.2010     Препратка към сайта

Преговорите за попълване "дупката" в бюджета на НОИ подължават, каза председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, след среща на работодателските организации с министър-председателя днес, съобщават от пресцентъра на палатата.

Принципната позиция на палатата, е че акцентът трябва да бъде върху по-добрата събираемост на вноските, върху разширяване на проверките за нередовните фирми-платци с проверки от органите по приходите, от инспециите по труда, даже и ако трябва и при съдействие на вътрешното министерство. Симеонов отбеляза позицията на работодателите, че първо трябва да се направи максималното за намиране на неплащащите осигурителни вноски, мерки за натоварване на сивия сектор с дълживите от тях вности и чак тогава, ако не бъде покрит дефицитът в бюджета на НОИ, да се преговоря за други мерки. Всякакво вдигане, на който и да е от данъците, ще бъде възприето от работодателите и от инвеститорите, като лош сигнал. По-добра е позицията на правителството, което обеща да запази нивата на данъци и осигурителни плащания, заключи Симеонов. /БГНЕС /www.bgnes.com

 
Преговорите за попълване „дупката" в Бюджета на НОИ подължават
28.07.2010, 12:47     Препратка към сайта

Цветан СимеоновПреговорите за попълване „дупката" в Бюджета на НОИ подължават, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов след среща на работодателските организации с министър-председателя днес.

Принципната позиция на Палатата, е че акцентът трябва да бъде върху по-добрата събираемост на вноските, върху разширяване на проверките за нередовните фирми-платци с проверки от органите по приходите, от инспециите по труда, даже и ако трябва и при съдействие на вътрешното министерство.
Симеонов отбеляза позицията на работодателите, че първо трябва да се направи максималното за намиране на неплащащите осигурителни вноски, мерки за натоварване на сивия сектор с дълживите от тях вности и чак тогава, ако не бъде покрит дефицитът в бюджета на НОИ, да се преговоря за други мерки.
Всякакво вдигане на който и да е от данъците, ще бъде възприето от работодателите и от инвеститорите, като лош сигнал. По-добра е позицията на правителството, което обеща да запази нивата на данъци и осигурителни плащания - заключи Симеонов.
Министър-председателят Бойко Борисов бе запознат с хода на преговорите и с предложенията на работодателите за гарантиране на финансова стабилност на пенсионно-осигурителната система, в краткосрочен и в дългосрочен план, намаляване дела на т.нар. сив сектор по отношение укриването на осигурителни плащания.

Специален акцент по време на разговора бе поставен върху най-спорните въпроси, касаещи размера на осигурителните вноски, възрастта за пенсиониране и изискуемия трудов стаж.
В резултат на срещата, премиерът предложи в двустранните преговори между синдикати и работодатели да се включат министърът труда и социалната политика Тотю Младенов, управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева, изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Целта е ръководителите на отговорните за провеждане на пенсионната реформа институции да бъдат пряко запознати с хода на преговорите и конфликтните точки с цел по-успешно и бързо да приложат постигнатите двустранни договорености.

 
Цветан Симеонов: Преговорите за попълване дупката в бюджета на НОИ продължават
28.07.2010 12.34     Препратка към сайта

Преговорите за попълване „дупката” в Бюджета на НОИ подължават, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов след среща на работодателските организации с министър-председателя днес. Принципната позиция на Палатата, е че акцентът трябва да бъде върху по-добрата събираемост на вноските, върху разширяване на проверките за нередовните фирми-платци с проверки от органите по приходите, от инспециите по труда, даже и ако трябва и при съдействие на вътрешното министерство.

Спрян от журналисти пред входа на Министерски съвет, г-н Симеонов отбеляза позицията на работодателите, че първо трябва да се направи максималното за намиране на неплащащите осигурителни вноски, мерки за натоварване на сивия сектор с дълживите от тях вности и чак тогава, ако не бъде покрит дефицитът в бюджета на НОИ, да се преговоря за други мерки.

Всякакво вдигане на който и да е от данъците, ще бъде възприето от работодателите и от инвеститорите, като лош сигнал. По-добра е позицията на правителството, което обеща да запази нивата на данъци и осигурителни плащания, заключи Симеонов.